Evenimentul a fost, de asemenea, o bună oportunitate pentru a   prezenta  soluțiile în vederea reducerii numărul deceselor cauzate de aceste accidente.

Președintele SNRIR, profesorul universitar doctor Gheorghe Iana, a arătat, de altfel, că “România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare ora din cauza AVC”.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a două cauză de mortalitate în ţara noastră, 21,64%, și dizabilitate – 11,34%,  costul anual pentru statul român fiind de aproximativ 657 milioane euro. Astfel, cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB.

Potrivit unui raport  Health Economic realizat în baza unor date furnizate de  INS şi  pus la dispoziție de SNRIR,  89% din această sumă reprezintă costuri indirecte și doar 11% sunt  alocate cheltuielilor directe de tratament.

Evenimentul de astăzi a fost un bun prilej  pentru a dezbate şi găsi soluţii, astfel ca numărul  deceselor cauzate de AVC să scadă:
circuitul pacientului cu AVC în accesul cât mai rapid la aplicarea unei terapii cu șanse reale de reușită, pregătirea și creșterea personalului specializat și existența unor centre de stroke care să asigure permanentă accesului la specialiști și să aibă disponibilă aparatură medicală necesară pentru intervențiile de acest tip, în funcție de complexitatea lor.

“Pînă în 2018, România nu a avut un registru național al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale tratate endovascular, motiv pentru care statistica privind AVC, tipologiile intervențiilor medicale și evoluția pacienților nu pot fi studiate”, a mai oprecizat președintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Anul acesta, registrul național al pacienților cu AVC tratați endovascular a fost donat de către compania americană Medtronic, care a inițiat și un parteneriat academic cu Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, pentru pregătirea profesională a specialiștilor în radiologie intervențională.

 

Sistemul de sănătate din România dispune în acest moment de doar de cinci specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale, iar pregătirea și acreditarea după curricula internațională a unui medic specialist durează cel puțîn 6 luni. 

“Pînă în 2020, acest parteneriat academic cu Medtronic, ESMINT și universitățile de profil va genera un număr de 20 de specialiști. Acești vor fi pregătiți teoretic de către profesori de la universitățile din Hamburg și Budapesta și practic în Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar Elias și Spitalul de Urgență din Târgu Mureș.”

“Din 2012 pînă în prezent, Ministerul Sănătății nu a stabilit care sunt criteriile pentru atestarea specialiștilor în radiologie intervențională, deși SNRIR a depus în mai multe rânduri toate documentele necesare acreditării acestor specialiști. Lipsa de răspuns din partea autorităților nu a permis elaborarea criteriilor de atestare a specialiștilor care au studii complementare în neuroradiologie intervențională. Lipsa acestei atestări îi expune pe medicii specializați și neacreditati de statul român la riscul de a interveni medical asupra pacienților, fără că pregătirea lor să fie recunoscută, deci asumându-și riscuri de ordin legal”, a arătat președintele SNRIR, profesorul Gheorghe Iana.

“Deficitul grav de resursă umană în zona de radiologie intervențională este generat de doi factori: migrația forței de muncă specializată și absența unui cadru legal care să le asigure confortul exercitării profesiei. Partenerul nostru Medtronic va asigura resursele financiare necesare pentru pregătirea specialiștilor în următorii 2 ani”, a adăugat președintele SNRIR.

“Alocările CNAS trebuie făcute în funcție de nevoile reale imediate, bazate pe imaginea corectă a nevoilor de sănătate a românilor. Sunt foarte mulți bani cheltuiți pe o abordare antică. Vom tăia cheltuiele din zona publică unde nu se justifică și le vom direcționa spre sănătate”, a declarat, la rândul său, ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

Pentru situațiile în care sistemul medical nu poate să finanțeze prin alocare sau plata anticipată soluții medicale care și-au probat eficienţa, ministrul de finanțe propune parteriate cu companii private. 

 

“Trebuie să implicăm și companiile private în rezolvarea acestor probleme. Este necesară crearea unui cadru legislativ care să permită investiția companiilor private în sistem, iar sistemul de sănătate să plătească doar dacă soluțiile propuse de aceștia au rezultatele promise”, a explicat Teodorovici.

Cei care suferă un accident vascular cerebral trebuie să ajungă în primele 6 ore într-o unitate spitalicească în care să poată fi tratați, astfel încât să li se salveze viață și să rămână cu cât mai puține sechele. Supraviețuitorii unui AVC au o calitate a vieții scăzută, pentru că sechelele accidentului îi scot în majoritatea cazurilor din câmpul muncii și îi fac dependenți de un aparțiător sau o persoană care să le asigure îngrijire permanentă. Incidența directă și indirectă a AVC ajunge la aproximativ 300.000 de bolnavi și aparțîinători. 

“AVC poate determina o gravă afectare a calității vieții pacienților, dar și costuri mari cu îngrijirea ulterioară a acestor pacienți”, mai arătat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR) este o organizație științifică și profesională înființată la finalul anului 2007 cu 14 membri fondatori. Scopul principal al Asociației este sprijinirea/susținerea și stimularea activității membrilor radioimagisti cu preocupări în diagnosticul imagistic, neurologic și/sau radiologie intervențională/ terapie endovasculară, în ridicarea nivelului calitativ și științific al acestora, prin participarea la manifestări științifice organizate de către SNRIR atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

 

Principalele obiective ale SNRIR sunt acordarea de asistență de specialitate și colaborarea cu instituții și organisme din țară și străinătate în ceea ce privește îmbunătățirea activității medicale și științifice a membrilor săi.
Medtronic este lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor și soluțiilor medicale. Compania este pe piața din România și Moldova încă din 2013. Primele produse și terapii marca Medtronic au fost lansate pe ambele piețe în 1998, prin intermediul unei rețele de distribuție.

În prezent, compania Medtronic este cunoscută pentru inovații care schimbă vieți și pentru tehnologiile medicale revoluționare. Medtronic pune la dispoziție tratamente pentru aproape 70 de afecțiuni, printre care unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile cardiace. 
De asemenea, compania dispune de numeroase produse și servicii esențiale de asistență folosite în cadrul mai multor proceduri din procesul continuu de asistență medicală.

Medtronic joacă un rol esențial în transformarea asistenței medicale datorită experienței în domeniul inovării ocupând prima poziție în topul celor mai mari companii de tehnologii medicale. Medtronic cooperează cu o gamă largă de profesioniști din domeniul asistenței medicale și sprijnă proiecte educaționale în ambele state. 
Totodată asigură servicii și asistență pentru clienți și pacienți.

 

a


Te-ar putea interesa și: