În condiţiile în care băncile greceşti se află în pericolul de a intra în incapacitate de plată, cei aproximativ o jumătate de milion de cultivatori de măsline din Grecia, mulţi dintre ei având mici firme familiale, se tem că băncile le vor sechestra conturile şi de acea refuză să accepte plăţi prin transferuri bancare.

'Vor bani gheaţă. În caz contrar, preferă să păstreze uleiul de măsline în depozit', a declarat Chris Dimizas, director la producătorul de ulei de măsline Greekpol.

Această firmă nu are suficiente bancnote cu care să-i plătească pe fermieri, chiar dacă a cerut, la rândul său, propriilor săi clienţi – lanţuri de supermarketuri, magazine şi restaurante – să-şi plătească facturile în cash.

'A mers pentru o săptămână, dar nu va merge totdeauna. Dacă nu vom putea să găsim un furnizor de materie primă care să accepte plata prin sistemul bancar livrările vor fi oprite', a avertizat Chris Dimizas.

'Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă am părăsi zona euro', a adăugat Dimizas.

La rândul său, Gaea, un alt furnizor de ulei de măsline, oferă fermierilor cecuri care pot fi încasate imediat ce băncile se vor redeschide.

'Un singur cargo cu ulei de măsline costă 100.000 de euro, astfel că vă puteţi imagina că nu avem astfel de sume în cash', a declarat directorul general, Aris Kefalogiannis.

Potrivit acestuia, firma şi-a asigurat aprovizionarea până la mijlocul lunii august. Gaea a reuşit să-şi plătească unii furnizori şi firmele de transport utilizând serviciile de online banking.

'Dacă tranzacţiile online se vor opri, nu ştiu dacă vom putea să exportăm. În acest caz, vom vedea dacă putem utiliza firmele străine de transport', a spus Kefalogiannis.

Măslinele se cultivă în Grecia de mii de ani, iar în prezent ţara este al treilea mare producător mondial de ulei de măsline. În ultimele două decenii, exporturile au crescut într-un ritm dublu faţă de consumul intern, însă, comparativ cu Spania şi Italia – primii doi producători mondiali – cultivarea de măsline în Grecia este un proces foarte puţin industrializat.

Potrivit Departamentului american al Agriculturii, din cei 520.000 de cultivatori de măsline din Grecia doar jumătate sunt fermieri profesionişti, iar restul sunt mici firme de familie cu o expertiză comercială redusă. AGERPRES