Pericol mare pentru Rusia, semnalat chiar de către preşedintele Vladimir Putin!

Semnal de alarmă de la Kremlin: criza gazelor va lovi dur şi în Rusia

Liderul de la Kremlin spune că Rusia ar putea fi afectată de criza europeană a gazelor. Creşterea galopantă a preţurilor va alimenta inflaţia, iar asta va mări în continuare preţurile produselor esenţiale şi va reduce cererea de carburanţi. Aceştia din urmă sunt o sursă majoră de venituri pentru stat, notează agenţia Reuters.

În 2021, preţurile spot ale gazelor naturale au crescut de cinci ori la nivel european, faţă de perioada similară din 2020. Motivul pare să fie cererea globală foarte mare, care a depăşit cu mult oferta, asta în timp ce multe economii îşi revin din blocajele provocate de pandemia COVID-19.

Preţurile crescute i-au făcut pe unii producători de energie electrică să treacă la cărbune, cu toate că acesta produce emisii mai mari de dioxid de carbon.

Nu există semne că lucrurile se vor echilibra pe termen scurt

Vladimir Putin spune că Rusia nu va scăpa de aceste influenţe negative.

“Acest lucru are consecinţe şi pentru noi. Dacă va avea loc o scădere a cererii…acest lucru va afecta companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom”, a declarat preşedintele rus, într-o discuţie cu oficiali guvernamentali de rang înalt.

“Nu există semne că cererea şi oferta pe piaţa europeană a gazelor se vor echilibra pe termen scurt”, a precizat şi vicepremierul Alexandr Novak, în cadrul aceleiaşi întâlniri.

Inflaţia în Rusia, cea mai mare din ultimii aproape şase ani

Inflaţia din Rusia se situează acum la 7,63%, cel mai ridicat nivel de după februarie 2016.

Preţurile crescute la gaze naturale ar putea duce la creşterea preţurilor la îngrăşăminte, iar asta se va traduce prin costurile mai mari la alimente, care au crescut oricum în ultima perioadă, a mai indicat Vladimir Putin.

“Nu ne interesează o creştere nesfârşită a preţurilor energiei, inclusiv ale gazelor”, a adăugat el.

Vladimir Putin a cerut Guvernului să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea preţurilor la alimente. Mai mult, liderul de la Kremlin a ordonat, recent, să fie plătite alte 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile ruseşti, pentru a face faţă creşterii preţurilor.