“Conform raportului Asociaţiei Producătorilor de Sucuri din Uniunea Europeană, consumul de sucuri naturale este de 1 litru de persoană pe an în România", a afirmat Pawlak.

Ce este specific pentru România este consumul mare de băuturi. Campania noastră a fost organizată aici pentru a schimba aceste proporţii. Consumul a fost mai mare înainte de criză şi apoi a scăzut cu 50%, astfel că, în 2008, se consumau 2 litri de persoană. Din cauza lipsei de bani, sucul 100% natural este înlocuit cu băuturi mai ieftine”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Julian Pawlak, consumul a scăzut în toate ţările din Europa de Est, dar cea mai mare scădere a fost în România.

În Polonia, reducerea a fost de 18%, iar în Lituania de 30%.

Asociaţia Uniunii Naţionale a Producătorilor de Sucuri este iniţiator şi organizator al campaniei “5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe”, cunoscută în Polonia din anul 2008, unde a demarat cu un program-pilot de informare şi educare de 2 ani, încheiat cu studii de conştientizare care au arătat o creştere a nivelului de cunoştinţe în rândul grupului ţintă.

Ca răspuns la rezultatele pozitive ale studiilor de conştientizare de după prima ediţie a campaniei 2008 – 2010, Asociaţia KUPS (Uniunea Naţională a Producătorilor de Sucuri) a pregătit o a doua ediţie, extinsă tematic şi geografic, care a fost lansată în septembrie 2011, pe teritoriul României şi al Poloniei, şi care va fi încheiată în ambele ţări în septembrie anul curent. Pentru acest proiect, Asociaţia KUPS a primit finanţare din bugetul Uniunii Europene, al Republicii Polone precum şi din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor şi Legumelor, administrat de Agenţia Pieţei Agricole.

Agerpres