Afirmatiile conform carora Japonia este una dintre economiile cele mai afectate de criza ale lumii au fost demonstrate astazi cand a fost publicat raportul pe ultimul trimestru al lui 2008 si care arata ca PIB-ul japonez a suferit o scadere de nu mai putin de 12,7% in raport cu perioada similara a anului trecut si cu 3,3% fata de trimestrul anterior.

Cifrele confirma ca Japonia trece prin cea mai grava criza de la Al Doilea Razboi Mondial pana astazi.

„Literal vorbind, criza a facut ravagii in economia japoneza” spune ministrul Economiei si Bugetului.

Nivelul exporturilor a scazut cu 45% in trimestrul al patrulea fata de perioada similara a anului trecut iar cheltuielile si investitiile companiilor cu aproape 20%.

 Populatia este afectata

Mult timp sustinuta de cererea globala de automobile si aparate electrocasnice, cresterea economica nipona a cunoscut brusc un proces de franare odata cu scaderea cererii mondiale cauzata de criza.

Piata interna japoneza, care vegeteaza de cativa ani din diverse motive precum imbatranirea populatiei sau stagnarea salariilor, este incapabila sa sustina cresterea economica.

Vazandu-si stocurile crescand si profiturile in scadere, companiile au redus drastic investitiile. Victime ale disponibilizarilor masive sau a reducerilor de aslarii, japonezii sunt inclinati din ce in ce mai mult sa-si reduca nivelul consumului, ceea ce agraveaza si mai mult situatia economica.