Lucrările la lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva au ajuns la un stadiu de execuție de 25%, anunță Cristian Pistol

Cristian Pistol a anunțat că lucrările pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, pe tronsonul Margina – Holdea, au ajuns la un stadiu de execuție de 25%.

Șeful CNAIR a postat imagini recente de pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, pe tronsonul cuprins între Margina și Holdea.

”Se lucrează la tunelurile formate din doua galerii unidirecţionale, iar constructorii au forat până acum 400 m la tunelul 1, iar la tunelul 2 au forat 57 m. Estimez că la finalul acestei luni se va face prima străpungere la primul segment al tunelului 1. Pentru forarea tunelurilor de pe sectiunea Margina-Holdea se foloseşte „metoda austriacă” (NATM), tehnologie utilizată şi la construcţia tunelurilor de pe secţiunea 4 (Curtea de Argeş-Tigveni) a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Stadiul fizic înregistrat în şantierul lotului Margina -Holdea este de 25%”, a scris el pe Facebook.

Asocierea formată din constructori români și bosniaci, respectiv UMB Spedition și Euro-Asfalt DOO, lucrează pe șantierul autostrăzii cu aproximativ 800 de muncitori și 200 de utilaje.

Contractul are o valoare de 1,82 miliarde de lei (fără TVA), cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2026.

Tronsonul include secțiunile E și D ale autostrăzii Lugoj – Deva, care însumează aproximativ 10 kilometri.

Guvernul a alocat 23, 2 milioane de lei pentru varianta ocolitoare Azuga-Bușteni

Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru realizarea variantei ocolitoare Azuga-Bușteni. Totodată, a fost adoptată și lista imobilelor aflate în proprietatea publică a statului, precum și a celor aparținând unităților administrativ-teritoriale, care sunt incluse în coridorul de expropriere necesar proiectului.

Actul normativ adoptat stabilește amplasamentul variantei ocolitoare Azuga-Bușteni și alocă fondurile necesare pentru exproprierea imobilelor aflate pe teritoriul celor două localități. Proiectul are ca scop principal fluidizarea traficului local și turistic de pe DN1, una dintre cele mai aglomerate rute din România.

Noua șosea de centură va face legătura între DN1 și viitorul nod rutier al autostrăzii A3, urmând să preia fluxul de trafic generat de descărcarea autostrăzii odată ce aceasta va fi finalizată.

Guvernul a aprobat alocarea sumei de 23,2 milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor a 121 de imobile ce urmează să fie expropriate, pe o suprafață totală de 104.059 metri pătrați. Fondurile provin de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

În plus, pentru implementarea proiectului, este necesară utilizarea unei suprafețe de 89.411 mp din proprietatea publică a statului, precum și 22.395 mp de teren aparținând domeniului public al orașelor Azuga și Bușteni, județul Prahova.

Lucrările de infrastructură incluse

Varianta ocolitoare Azuga–Bușteni va avea o lungime totală de 9,434 kilometri și va include o serie de lucrări de infrastructură complexe, printre care: amenajarea de subtraversări rutiere ale liniei de cale ferată 300 București–Brașov, construcția unor poduri peste râul Prahova, realizarea de viaducte, execuția unui semitunel în zona localității Azuga, precum și amenajarea unei intersecții cu drumurile principale existente pentru a asigura fluența traficului.

Implementarea acestui proiect de investiții este menită să genereze multiple beneficii, printre care:

  • fluidizarea traficului rutier;
  • reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare;
  • creșterea nivelului de siguranță în trafic;
  • diminuarea numărului de accidente rutiere și sporirea confortului participanților la trafic, alături de reducerea emisiilor poluante și a impactului negativ asupra mediului.