Cristian Ghinea a obținut un post de-a dreptul special, după ce a rămas fără loc de muncă! Cine i-a sărit în ajutor?

Europarlamentarul USR, Dragoş Pîslaru, este cel care i-a creat lui Ghinea un job pentru a cerceta cum este implementat PNRR, din banii declarați de el însuși drept „politici publice/cercetare”,  prin încredințare directă, scrie romaniacurata.ro. În momentul de față, Dragoș Pîslaru este coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi implementarea PNRR la nivel european.

De asemenea, nu există alţi cercetători pentru a-i face concurenţă lui Cristian Ghinea, fără a fi nevoie să fie scos la concurs postul oferit fostului ministru al Fondurilor Europene. Proiectul gestionat de Ghinea ar vrea să fi o monitorizare paralelă pentru toate statele europene, inclusiv pentru România, creată de Parlamentul European.

„Planul este ca proiectul să îi servească lui Cristian Ghinea (…) să joace mai departe rolul ministrului din umbră pe banii publici ai Parlamentului European. Ghinea a și declarat, la lansare, faptul că asta reprezintă modalitatea USR de a rămâne alături de acest proiect de ţară, și că în urma consultării unor juriști și-a dat demisia din funcțiile din partid ca să poată coordona proiectul”, a notat sursa menționată.

Problemele au început deja să apară

Totuși, proiectul este pur politic și Parlamentul European nu are de ce să remunereze un „cercetător amator”, care a ocupat fără concurs funcția pentru a se ocupa de o campanie politică internă într-o țară membru. În cazul în care proiectul ar fi fost câștigat de un ONG, se putea pleda vreun interes public obiectiv. Însă, „e totul pe față”, scrie România Curată.

Totodată, juriștii grupului RENEW au dat deja de probleme, deoarece Parlamentul European a descoperit că există conflict de interese, în contextul în care banii săi ar fi folosiți pentru activități politice interne, inclusiv la grupul RENEW.

„Dar nu e exclus deloc Păslaru sau care a dat de fapt banii să îi dea înapoi de cum reclamă cineva”, a mai scris sursa menționată.