‘Aştept de la procurorul general, preşedintele CSM şi ministrul Justiţiei răspunsuri urgente pentru că un număr mare de cetăţeni sunt îngrijoraţi. Răspunsuri urgente înseamnă în cursul zilei de mâine’, a afirmat Antonescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele interimar a subliniat necesitatea de a avea cât mai curând un ministru stabil la Justiţie, dar până atunci i-a cerut premierului Victor Ponta, în calitatea sa de ministru interimar al Justiţiei, ‘să sprijine acest demers de clarificare’.
Crin Antonescu a precizat că a văzut o declaraţie a lui Ponta cu care nu poate fi de acord, ‘în care îi cere cetăţeanului Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României’. Preşedintele interimar şi-a exprimat speranţa că este doar polemică pentru că dacă cineva terorizează cetăţenii, atunci trebuie luate măsurile ca să fie împiedicat, iar autorităţile, respectiv Ministerul Justiţiei, sunt obligate să ia măsuri.
Antonescu a făcut referire la art. 132 din Constituţie, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. ‘Înseamnă nu că Parchetul este subordonat ministrului Justiţiei, dar înseamnă că ministrul Justiţiei ca autoritate publică (…) are o responsabilitate în raport cu toate acţiunile şi efectul social ale Parchetului General care categoric este independent, dar care categoric nu este stat în stat’, a spus preşedintele interimar.
Sursa: Agerpres