Aleksandr Molohov, șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale de pe lângă la Reprezentanța permanentă a Crimeei pe lângă președintele Rusiei reacționează după declarațiile făcute de ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu.

Mai exact, ministrul Bogdan Aurescu a declarat în urmă cu câteva zile că Marea Neagră s-a transformat parțial într-un lac al NATO, iar securitatea în această regiune a devenit parte inseparabilă a securității Alianței Nord-Atlantice.

În acest context, Aleksandr Molohov susține că compararea Mării Negre cu un „lac al NATO” reprezintă un „act provocator”, scrie RIA-Novosti. 

Totodată, el a subliniat faptul că locuitorii Crimeei se arată extrem de indignați după ce un diplomat occidental de rang înalt a putut să facă o astfel de declarație.

”Un act provocator”

„Nu se poate ca locuitorii Crimeei să nu fie indignați de un astfel de act provocator din partea unui diplomat occidental de rang înalt”, a declarat Molohov pentru agenția rusă citată.

În același timp, șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale de pe lângă la Reprezentanța permanentă a Crimeei a mai adăugat că sporirea prezenței alianței în acvatoriul Mării Negre și activitatea serviciilor sale de informații au sporit de câteva ori în ultimii ani.

În acest context, flota sa de la Marea Neagră nu le va permite niciodată celor de la NATO să dețină supremația, indiferent de situație.

„Flota noastră de la Marea Neagră nu le va permite niciodată navelor NATO să dețină supremația în Marea Neagră, indiferent cât de mult ar vrea aceasta să-și sporească expansiunea în această regiune”, a subliniat Molohov.

De cealaltă parte, ministerul de Externe al Rusiei a abordat și el acest subiect. Mai exact, acesta a menționat că Moscova va ține cont de poziționarea NATO în politica sa externă și în planificarea militară, iar Kremlinul a subliniat că Rusia nu amenință pe nimeni, însă nu va trece cu vederea acțiunile potențial periculoase pentru propriile interese.