Conform noilor date, în 2019 PIB-ul Chinei a fost cu aproximativ 435 miliarde de yuani (67 miliarde de dolari) mai mic decât estimarea iniţială. Este vorba de o cifră echivalentă cu întregul PIB al Ghanei de anul trecut, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Biroul Naţional de Statistică a precizat că principalul motiv pentru această revizuire are legătură sectorul manufacturier, care a avut o contribuţie mai mică cu 503,8 miliarde de yuani faţă de estimările iniţiale la creşterea economică, urmat de sectoarele financiar, transporturi şi construcţii.

„Aceasta sugerează că impactul războiului comercial dintre SUA şi China asupra activităţii manufacturiere din China a fost subestimat”, a declarat Yue Su, economist şef la The Economist Intelligence Unit.

China face frecvent mici revizuiri ale datelor referitoare la PIB

Autorităţile chineze fac în mod frecvent mici revizuiri asupra datelor privind PIB-ul, după colectarea unor date suplimentare de la companii. În luna ianuarie a acestui an Beijing-ul a revizuit, în sus, cifrele privind ritmurile de creştere înregistrate între 2014 şi 2018.

Pentru 2020, Beijingul nu a publicat o ţintă de creştere economică, o premieră în ultimele trei decenii, în condiţiile în care se confrunta cu impactul pandemiei de coronavirus. Între timp autorităţile chineze au reuşit să controleze răspândirea virusului iar activitatea economică a revenit în mare parte la normal.

În consecinţă, China este singura mare economie care ar urma să înregistreze o creştere în acest an, chiar dacă va fi vorba de o creştere mai modestă, de aproximativ 2% potrivit estimărilor economiştilor.