Se dau mai mulți bani la salariu

Se dau mai mulți bani la salariu. Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede creșteri salariale pentru angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, punând astfel capăt amenințărilor de protest.

Inițial, angajații programaseră un protest în Piața Victoriei, dar acesta a fost anulat în urma deciziei legislative.

Proiectul de lege, care a înregistrat 203 voturi „pentru”, un vot „împotrivă”, 55 de abțineri și un deputat care nu a votat, a fost adoptat ca for decizional în Camera Deputaților.

Astfel, se prevăd creșteri salariale pentru angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, punând capăt unei situații tensionate în sistemul de sănătate din România.

Președintele CNAS, Andrei Baciu, a salutat adoptarea proiectului și a anunțat că plățile pentru spitale, servicii medicale și medicamente vor începe încă de marți. El a subliniat că această măsură reprezintă o soluție pentru criza din sănătate și a mulțumit liderilor PNL pentru susținerea acordată.

”Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS”, a arătat Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.

Proiectul de lege nu impune presiuni asupra bugetului de stat, având în vedere că modificările vizează strict fondurile proprii ale CNAS. În plus, ajustările vin să corecteze inechitățile salariale din cadrul instituției, astfel încât profesioniștii să primească remunerații proporționale cu responsabilitățile și competențele lor.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Farmaciștii ies în stradă

Tensiunile persistă în sistemul de sănătate. Farmaciștii și angajații din direcțiile de sănătate publică (DSP-uri) au anunțat că vor protesta pentru revendicările lor.

Farmaciștii din întreaga țară și angajații DSP-urilor rămân nemulțumiți și au anunțat că vor participa la proteste. Farmaciștii reclamă lipsa de sprijin din partea autorităților în sectorul lor. Ei spun că profesia lor este adesea uitată în discuțiile strategice despre sănătate și programe de prevenție.

Ei solicită:

  • decontarea la termen a medicamentelor de către CNAS
  • implicarea lor în monitorizarea pacienților cu boli cronice
  • plata serviciilor farmaceutice pentru a acoperi cheltuielile de funcționare, inclusiv salariile personalului la un nivel corespunzător pregătirii

În ceea ce privește angajații DSP-urilor, aceștia semnalează probleme legate de salarii și lipsa personalului. Nu mai puțin de 20 de DSP-uri nu dispun de medici pentru inspecții și controale în spitale. În total, există doar 40 de medici în toate DSP-urile care verifică situația inspecțiilor în unitățile sanitare.