CNAS va aloca banii primiți către salarii

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a explicat faptul că banii primiți din Fondul de rezervă al Guvernului vor merge în primul rând către salariile angajaţilor. Ulterior, sumele rămase vor fi redistribuite pentru domeniile de asistenţă medicală plătite de CNAS.

Baciu explică faptul că aceasta a fost suma alocată pentru toţi ordonatorii de credit. El susține că se va asigura că banii ajung la CNAS și la furnizori.

„La şedinţa la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocate 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale.

Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar, în conformitate şi cu ce a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Executivului, în absenţa unei rectificări, aceasta este soluţia prin care se alocă fonduri pentru toţi ordonatorii de credit, motiv pentru care aceasta a fost suma alocată în acest moment.

Vom avea în continuare toate aceste demersuri pe care le facem deja de multe săptămâni pentru a ne asigura că banii necesari vor ajunge şi la CNAS şi ulterior la furnizori”, a explicat Baciu, potrivit Agerpres.

Totodată, Baciu nu a precizat dacă Guvernul mai are în plan o nouă alocare de fonturi. El a explicat că instituția pe care o conduce încearcă să se descurce cu „mecanismul existent în momentul de faţă”. Casa Națională de Asigurări de Sănătate face „toate demersurile pentru a identifica cele mai bune soluţii şi pentru a traversa această perioadă foarte dificilă”, spune el.

„Vom continua să avem aceste discuţii şi analize pe care le avem, de altfel, de săptămâni de zile, de luni de zile în dorinţa de a preîntâmpina dificultăţile pe care le întâlnim acum şi de a traversa cât mai bine această situaţie destul de dificilă”, a mai precizat el.

Procedura de distribuire a banilor în noiembrie

Preşedintele CNAS a explicat mai departe și care va fi procedura de distribuire a acestor bani.

„Practic, alocarea şi distribuirea în ţară a unui astfel de buget de obicei se face într-o lună de zile. Atunci când se alocă acelaşi buget pentru o lună de zile în mai multe reprize, practic trebuie repetată acea muncă de mai multe ori. Toţi angajaţii de la CNAS au lucrat şi vineri şi sâmbătă până la miezul nopţii tocmai pentru a putea face banii să plece cât mai repede”, a transmis Baciu.

El a atras atenția că situația din spitale este „serioasă” și că va fi tratată cu multă responsabilitate. Oficialul a amintit că a fost realizată o analiză pentru toate cele 372 de spitale publice. Raportul va ajunge în curând la Ministerul Sănătăţii.

„Împreună cu Ministerul Sănătăţii vom avea astăzi, mâine o discuţie cu privire la partea de spitale. Pentru că, din această analiză pe care o avem, există multiple cauze care duc, pe de o parte, la lipsa resurselor necesare, multiple cauze pentru care este necesară identificarea soluţiilor care nu ţin numai de CNAS sau de Ministerul Sănătăţii, ţin de mai multe instituţii”, a mai transmis Baciu.

Președintele a precizat că alocările se vor face lunar în cazul acestei instituții, în absenţa unui mecanism de rectificare bugetară”. El susține că aceștia sunt doar banii „pentru luna noiembrie, urmând ca discuţia pentru luna decembrie să o avem”.

„Avem deja, evident, o analiză foarte clară transmisă în multiple rânduri pentru luna decembrie, însă alocările pentru luna decembrie vor urma în perioada următoare. Pentru noiembrie, aceasta este situaţia”, a mai explicat Baciu