Economia zonei euro a crescut peste aşteptări luna aceasta, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, un semn bun pentru Banca Centrală Europeană, care încearcă să redreseze creşterea şi inflaţia scăzută, transmite Reuters.

Conform datelor Eurostat publicate vineri, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,4% în ianuarie, în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă. Dar, în pofida creşterii, inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a crescut în februarie la 51,6 puncte, de la 51,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau ca indicele să se situeze la nivelul de 51 puncte.

Industria serviciilor a depășit așteptările analiștilor

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„În pofida indiciilor preliminare privind impactul epidemiei cu noul coronavirus din China, indicatorul PMI s-a îmbunătăţit în februarie, în special în sectorul industriei din Germania, epicentrul scăderii activităţii economice”, a apreciat Bert Colijn de la ING.

Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a urcat la 52,8 puncte în februarie, de la 52,5 puncte luna precedentă, depăşind estimările analiştilor. Indicatorul PMI pentru industrie a crescut la 49,1 puncte februarie, de la 47,9 puncte luna precedentă. este cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni şi depăşeşte toate estimările analiştilor.

PIB-ul UE, creștere de 1,4% în 2020 și 2021, în scădere față de 2019

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine nemodificate previziunile privind creşterea produsului intern brut (PIB) în zona euro şi Uniunea Europeană, chiar dacă a tras un semnal de alarmă faţă de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale şi epidemia de Covid-19, care ar putea afecta activitatea economică.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea produsului intern brut (PIB) al zonei euro va rămâne stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE, în ansamblu, se estimează o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019.