Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, cere guvernelor să fie mai implicate în sprijinirea economiei zonei euro prin majorarea cheltuielilor şi reforme prietenoase cu mediul de afaceri, transmit Reuters şi AP.

“Şi alte zone politice trebuie să contribuie la sprijinirea economiei. Politica monetară nu poate şi nu trebuie să fie singurul jucător de pe piaţă”, a afirmat şeful BCE în Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Deciziile BCE de a menţine ratele dobânzilor la un nivel record scăzut şi programul de achiziţii de obligaţiuni au fost criticate în Germania pentru impactul lor asupra celor care vor să economisească şi pentru potenţialul rol în majorarea preţurilor la active.

Guvernele, concentrate mai mult pe cheltuieli

Lagarde a răspuns acestor temeri, explicând că guvernele ar trebui să se concentreze mai puţin pe echilibrarea bugetelor sau pe înregistrarea de excedent şi mai mult pe cheltuieli care să sprijine creşterea economică.

De asemenea, a declarat Lagarde, BCE analizează dacă emiterea propriei sale monede digitale ar fi în beneficiul oamenilor din zona euro şi ar ajuta instituţia să-şi îndeplinească obiectivele.

“Vrem să evaluăm dacă o monedă digitală a băncii centrale ar putea servi unui scop clar pentru public şi pentru obiectivele BCE”, a spus preşedintele Băncii Centrale Europene. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)