Modificarea metodologiei de calcul pentru EURIBOR ar putea avea un impact substanţial, în special pentru pieţele în euro, pentru că avem credite cu rate variabile legate la EURIBOR, a afirmat, miercuri, Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, la conferinţa ”Dobânzi noi de piaţa monetară”.

”ESTER este noua dobândă de piaţă monetară pentru scadenţele overnight pentru euro şi deja a început să se calculeze şi va înlocui EONIA. De asemenea, avem o modificare a metodologiei de calcul pentru EURIBOR, tocmai pentru a fi mult mai relevant, în sensul că se va pune mult mai mult accent în calculul EURIBOR pe tranzacţiile efective între instituţiile financiare. Impactul acestor modificări poate să fie substanţial, mă rog pentru pentru România va fi un impact, însă în special pentru pieţele în euro impactul este substanţial. De ce? Pentru că avem credite cu rate variabile legate la EURIBOR, iar metodologia de calcul a EURIBOR se schimbă. Deci pot apărea probleme derivate din contractele de credit pe EURIBOR. De asemenea, avem instrumente financiare derivate, o piaţă extrem de mare de instrumente financiare derivate care sunt legate fie la EURIBOR, fie la EONIA, iar EONIA va trebui înlocuită cu ESTER şi de aici de asemenea implicaţii, şi de asemenea avem obligaţiuni cu rate variabile legate la EURIBOR şi sunt modificări pentru EURIBOR”, a spus Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România.

De asemenea, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a spus că ratele de referinţă ajută bancherii să îşi facă treaba. De asemenea, acestea ajută să înţelegem mai bine funcţionarea pieţelor financiare şi disponibilitatea lichidităţii în sistemul interbancar.

El a afirmat că aceste informaţii sunt importante în luarea deciziilor de politică monetară.

”Ştiind cât de uşor este pentru băncile comerciale să acceseze lichidităţi se poate estima cât de pregătite sunt aceste bănci pentru a transmite mai departe lichidităţile sub formă de împrumuturi către companii şi persoane fizice. Tot important este din punctul nostru de vedere şi efectul unei creşteri sau scăderi de dobânzi asupra nivelului ratelor de referinţă, deci impactul asupra mecanismului de transmisie. Peste 22 de triliarde de euro valoare naţională de derivate au ca activ suport indicele EONIA, ceva mai mult decât întregul Produs Intern Brut al Uniunii Europene, ceea ce face subiectul cu atât mai important. Trecerea acestuia la indicele ESTER se va întâmpla în perioada următoare, a început cumva deja şi cred că e un subiect de mare actualitate. Banca Centrală Europeană publică începând cu 2 octombrie noua rată de referinţă a dobânzii pe termen scurt la operaţiuni în euro, aceasta urmând să înlocuiască progresiv rata de referinţă EONIA până la începutul anului 2022. Până atunci cele două rate vor funcţiona în paralel. EONIA va fi calculată ca ESTER plus o marjă de 8,5 basis points. Este esenţială în opinia mea existenţa unor indicatori relevanţi, robuşti şi bine guvernaţi pentru buna funcţionare a pieţelor financiare, de care şi noi alături de voi suntem responsabili”, a declarat Cristian Popa.