BCE a informat miercuri seară că nu va mai accepta obligaţiuni guvernamental greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale. Obligaţiunile greceşti au în prezent un rating de tip „junk”, iar potrivit normelor BCE nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum Banca Centrală Europeană a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor băncilor greceşti.

Joi, în jurul orei 9.30 ora României, la scurt timp după deschiderea pieţei de obligaţiuni din zona euro, dobânzile pentru titlurile greceşti pe zece ani au urcat la 10,051% de la 9,678% miercuri seara. Singura data când costurile de împrumut ale Greciei au trecut pentru scurt timp pragul de 10% a fost în data de 28 ianuarie, după primele declaraţii ale noului guvern anti-austeritate, însă două zile mai târziu au revenit sub acest prag.

În sens invers, au scăzut dobânzile pentru ţările considerate cele mai sigure pentru investitori în perioade de turbulenţe.

Dobânzile pentru împrumuturile pe zece ani ale Germaniei au scăzut până la 0,336% de la 0,367% miercuri seara, iar în cazul Franţei au scăzut la 0,574% de la 0,594% miercuri.