Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?” că începând cu 1 ianuarie, se va implementa primul element important pentru români. Este vorba de majorarea pensiilor cu 13,8% . Acest lucru reprezintă o creștere pentru toate pensiile românilor.

Această majorare a pensiilor este prevăzută de legea în vigoare, respectiv legea 263/2010. Acest act normativ care privește pensiile are în aplicare o formulă numită „formula elvețiană”. Conform acestei formule, majorarea pensiilor este determinată de rata inflației din anul precedent, plus jumătate din câștigul real salarial mediu brut.

Majorarea pensiilor e determinată de rata inflației

Bucura-Oprescu a venit cu informații importante pentru milioane de pensionari.

„În legea 263/2010, aveam prevăzut același mecanism de majorare cu rata inflației din anul precedent plus jumătate, 50% din câștigul real salarial mediu brut. Aceasta se numește formula elvețiană, așa îi spun specialiștii acestei formule”, a spus ministrul Muncii.

Elementul de noutate evidențiat constă în faptul că, conform noii legi a pensiilor, în fiecare an, în luna ianuarie, se va efectua majorarea pensiilor. Această modificare este specificată la articolul 84 al legii.

bani
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie/SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbare extrem de importantă pentru milioane de români

Ministrul Muncii a subliniat că această schimbare reprezintă un aspect semnificativ pentru români. Ea a amintit că în trecutul recent au existat perioade în care legea nu a fost aplicată uniform. Potrivit lui Bucura-Oprescu, au fost ani în care pensiile au fost majorate.

În alți ani, în schimb, între 2009 și 2013, acestea au fost înghețate. De asemenea, au fost și situații în care creșterea pensiilor a avut loc în alte luni ale anului, cum ar fi septembrie, spre exemplu.

„Acesta este un element de noutate important pentru români, fiindcă au fost ani în care legea a fost aplicată și pensiile au fost majorate și au fost ani, de exemplu perioada între 2009 și 2013, când pensiile au fost înghețate sau au fost ani în care pensiile au fost majorate în septembrie, de exemplu”, a spus ministrul.

Creșterea pensiilor este menționată în lege

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că în prezent este crucială claritatea legii în ceea ce privește majorările pensiilor. Ea a explicat că impactul acesteia asupra vieții românilor este esențial.

Ea a remarcat că această decizie nu mai este subiectul unor decizii politice sau guvernamentale. Ministrul a spus că este deja stabilită în lege – conform căreia majorarea pensiilor trebuie aplicată în luna ianuarie.

„Este o decizie pe care o avem deja statuată în lege – că în luna ianuarie trebuie să aplicăm această majorare”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit DC News.