”În contextul luptei împotriva muncii nedeclarate, autoritățile consideră că primul pas  este să nu anunți că ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior "în condiții de muncă nedeclarată", așa încat controalele care verifică acest aspect s-au intensificat în ultima vreme”, a adaugat aceasta.

Conform legii, necomunicarea posturilor vacante către agenția de șomaj se poate sancționa cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia. Începand cu 1 ianuarie 2011, relațiile companiilor cu ITM se desfășoară pe cale electronică, “fapt absolut lăudabil pentru diminuarea birocrației”; în același timp, o serie de inspectori de profil își pot eficientiza munca și pot să intensifice controalele în special în cazurile de muncă nedeclarată, pentru care Codul Muncii este de asemenea destul de aspru.

“Plafonarea contribuțiilor sociale la 5 câștiguri salariale medii brute (și care în opinia noastră este oricum foarte mare, respectiv 10.110 lei ) are un important efect pozitiv asupra firmelor, însă, în ceea ce privește stimularea "naturală" a muncii declarate- prin reducerea fiscalitatii aferente-, autoritățile s-au oprit "la jumătate de drum": neplafonarea în continuare a contribuțiilor de sănătate încurajează munca nedeclarată din cauza împovărării excesive; sunt contribuabili care pot deja "să revendice" un spital, deoarece în timp au făcut contribuții imense la fondul de sănătate, de care nu au cum să beneficieze, întrucat serviciile medicale și medicamentele sunt aceleași indiferent de suma achitată”, a precizat Mirela Serban.

În ceea ce privește legislația muncii și procedurile de lucru aferente, “modificările deja introduse sau propuse în sensul eliminării documentelor pe suport de hârtie și înlocuirii lor cu cele în format electronic sunt clar binevenite atât pentru companii, cât și pentru persoanele beneficiare. Rămâne însă ca în timp întreaga logistică să își dovedească fiabilitatea și să arate că într-adevăr ne putem baza oricând pe acest sistem”, a aratat Mirela Serban.

Referitor la noile modificări propuse pentru Codul Muncii, experții R&M Audit subliniază că, în general, condițiile aplicate angajatorilor devin ceva "mai blânde". “Important este să existe un echilibru între reglementarile ce impun comportamnetul angajatorilor și, respectiv, facilitățile acordate angajaților, astfel

încât să se diminueaza birocrația, să fie stimulate angajările legale și activitatea economică generală, fără a induce însă ușurința realizării unor inechități față de angajați”, a subliniat Mirela Serban.