Președintele Eurogrupului, format din miniştrii de Finanţe din zona euro, este de părere că economia din Europa este nevoită să înregistreze o creștere mult mai rapidă.

Economia din Europa este nevoită să înregistreze o creștere mai rapidă

Potrivit explicațiilor oferite de Paschal Donohoe, acest lucru este necesar, în condiţiile în care inflaţia scade. Totuși, spune el, trebuie adoptate noi măsuri pentru a realiza acest lucru.

„În condiţiile în care inflaţia scade, vreau să văd că zona euro şi Europa cresc mai rapid. Cred că putem face asta, dar trebuie să adoptăm noi măsuri ca să se întâmple asta”, a declarat Paschal Donohoe, conform Bloomberg.

Amintim că Eurogrupul este un organism informal creat în 1997 în cadrul căruia miniștrii din statele membre din zona euro discută chestiuni legate de responsabilitățile comune ale țărilor lor privind moneda euro.

Principala sa atribuție este de a asigura o coordonare strânsă a politicilor economice între statele membre care fac parte din zona euro.

Totodată, vizează și promovarea condițiilor pentru o creștere economică mai puternică. Este responsabil și de pregătirea summit-urilor zonei euro și de acțiunile ulterioare acestora.

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru din acest an

În primul trimestru din acest an, economia zonei euro a crescut cu 0,3%, ieşind dintr-o uşoară recesiune.

În ceea ce priveşte cele mai importante economii din zona euro, Spania a fost cea mai performantă, cu un avans de 0,7%.

În același timp, Germania, Franţa şi Italia au înregistrat performanţe mai mici decât media zonei euro.

bani bancnote euro
SURSA FOTO: Freepik

Comisia Europeană estimează că regiunea va înregistra o expansiune de 0,8%

Comisia Europeană estimează acum că regiunea va înregistra o expansiune de 0,8% în 2024 şi de 1,4% în 2025.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a oferit mai multe informații despre acest subiect, într-o declarație făcută luna trecută.

Potrivit explicațiilor oferite de ea, economia zonei euro „se redresează şi se văd semne clare de revenire”.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar.

Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, faţă de un nivel prognozat anterior de 0,1%.

Rezultatele indică îmbunătăţirea încrederii în regiune

Rezultatele, care includ şi revizuirea în creştere a prognozelor economice pentru Franţa, Italia şi Spania, indică îmbunătăţirea încrederii în regiune.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflaţiei în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.