Compania care a elaborat medicamentul a emis joi un comunicat în care dădea asigurări că Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a 'confirmat verbal' că a modificat statutul medicamentului. Acest lucru 'permite potenţiala utilizare a TKM-Ebola la indivizi infectaţi cu virusul Ebola', au semnalat surse din cadrul companiei, iar investitorii, entuziasmaţi, au făcut ca acţiunile acesteia să se aprecieze cu 26%, urcând de la 14,28 la aproape 18 dolari.

TKM-Ebola este dezvoltat pe baza unui contract de 140 de milioane de dolari cu departamentul MCS-BDTX (Medical Countermeasure Systems BioDefense Therapeutics) din SUA şi a fost testat pe primate contagiate cu Ebola din Zair, cu un succes de 100%. Continuă însă cercetările cu privire la siguranţa, toleranţa şi reacţia corporală a voluntarilor adulţi neinfectaţi şi cărora li se aplică doze din ce în ce mai mari de medicament, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

FDA îşi anunţase săptămâna aceasta decizia de a impulsiona în regim de urgenţă utilizarea unui vaccin experimental împotriva virusului, care şi-a dovedit efectul pe maimuţe şi care ar putea fi administrat cu începere din 2015 pe personalul sanitar care lucrează în condiţii de risc crescut de a contracta boala în Africa de Vest.

Până în prezent, Centrul de control şi prevenire a bolilor (CDC) de la spitalul universitar Emory a utilizat în mod experimental primele doze din serul ZMapp în cazul celor doi cetăţeni americani infectaţi (Nancy Writebol şi Kent Brantly). Serul, care nu mai fusese testat pe oameni, este produs de compania farmaceutică Mapp Biopharmaceutical, care face parte din grupul Allergan, ale cărei acţiuni creşteau vineri la bursă cu 2,63% pe piaţa Nasdaq.

Autorităţile manifestă prudenţă faţă de eficienţa medicamentului şi cantitatea disponibilă – dat fiind faptul că nu se cunosc efectele sale secundare şi nu se ştie dacă s-ar putea produce în cantităţi mari în cazul în care şi-ar dovedi eficienţa – însă accelerează întregul proces de testare. Potrivit datelor oferite joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), virusul Ebola a infectat deja 1.711 persoane, dintre care 932 au decedat.