Activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, respectiv serviciile de coafură şi de înfrumuseţare, au contribuit, în primele şase luni din 2015, la creşterea cu 4,1% a cifrei de afaceri în serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate astăzi. În intervalul ianuarie – iunie 2015, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o cifră de afaceri cu 3,9% mai mare, comparativ cu S1 2014.

Pe de altă parte, ca serie brută, în intervalul analizat s-a înregistrat o cifră de afaceri cu 4,1% mai mare, faţă de primele şase luni din anul anterior, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+13,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+6%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+0,9%). În acelaşi timp, scăderi s-au consemnat în activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-2,9%). Conform sursei citate, în ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna iunie 2015, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,2%, ca urmare a creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+20,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+9,1%) şi la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+4,8%). Scăderi au înregistrat activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,6%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,5%).

Volumul cifrei de afaceri, pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2015, în comparaţie cu luna mai 2015, s-a înregistrat o creştere cu 0,7%. La nivel comparativ iunie 2015 – iunie 2014, în activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, s-a înregistrat o cifră de afaceri cu 4,9% mai mare, provenită, în principal, de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+13,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+4,4%), hoteluri şi restaurante (+2,7%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+1,9%). Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2015 a crescut cu 5,1%, comparativ cu luna iunie 2014.

Sursa: AGERPRES