În Croația, Zagreb, Executivul va majora vârsta de pensionare la 67 de ani, începând cu 2033. Măsura vine în contextul în care Guvernul vrea un sistem de pensii sustenabil.

Totodată, puterea a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.

„Există multă nefericire și amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă față de lucrătorii și pensionarii noștri?”, a declarat Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, către mulțimea adunată în centrul Zagrebului, potrivit Agerpres.

Demonstranții și-au manifestat unitatea prin strigăte la unison, precum „hoții”, în timp ce alții au ales să poate pancarte prin care să reclame Guvernul că îi sărăcește pe pensionari și lucrători.

„De la școală la muncă, de la muncă în mormânt”, scria pe unul dintre bannere.

În plus, sindicaliști reprezentând angajați din industria metalurgică și sistemul medical li s-au adresat protestatarilor, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.

Sindicaliștii consideră că noile prevederi legislative îi afectează, în mod special, pe lucrătorii mai în vârstă, care oricum se află adesea sub presiune pentru pensionare anticipată, fie din motive de sănătate, fie din cauză că angajatorii doresc o împrospătare de personal. Totodată, aceștia au atras atenția că, în Croația, durata de viață este mai redusă decât în multe alte țări din UE.

Sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă Guvernul nu le acceptă cererile de a renunța la această măsură.