Crește din nou prețul pâinii! Cât vom plăti pentru o franzelă

Reprezentanții Rompan spun că oamenii urmează să plătească, până la finalul anului, 1,5 lei pentru o franzelă de 300 de grame. În prezent, prețul pentru o franzelă de același gramaj este de 1,2 – 1,3 lei, spun reprezentanții Rompan.

Acești spun că principalii factori care au dus la scupirea pâinii sunt prețurile majorate a energiei electrice, gazelor naturale și a carburanților. Mai mult decât atât, la acestea se adaugă și recolta slabă din acest an.

Cum s-a ajuns în această situație

Ploile din acest an au făcut ravagii în România. Nu numai că oamenii au rămas fără acoperiș de asupra capului, dar recoltele au fost grav avariate de inundații. Chiar dacă producția de grâu de anul acesta este mai mare, calitatea acestua a fost afectată de ploi.

Situația este similară și în alte țări. Din cauza ploilor abundente, o parte a grâului european a ajuns să fie folosit ca nutreț.

Speciliaștii spun că doar jumătate din recolta de grâu din acest an este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificație, comparativ cu majoritatea recoltei dintr-un an normal.

Ploile au întârziat perioada de recoltare

Fermierii spun că din cauza ploilor abundente, perioada de recoltare a cerealelor, cel puțin în cazul grâului, a întârziat.

„Am întârziat puţin campania de recoltare din cauza precipitaţiilor, dar estimăm că la începutul săptămânii viitoare să intrăm cu combinele de recoltat şi să reuşim să recoltăm grâul. Intrăm cu combinele în grâu, recoltăm toate parcelele pe care le avem, în funcţie de vreme trebuie să avem cantităţi de precipitaţii scăzute ca să reuşim să le recoltăm”, spune Diana Elena Rusu, fermier.

Sursă foto: Dreamstime