Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Trebuie menționat că inflația luată în calcul este cea medie anuală.

Punctul de pensie ar urma să se majoreze cu 16,6% din 2024

Astfel, punctul de pensie ar urma să se majoreze cu 16,6% din 2024, urmând să ajungă la 2.081 de lei. De asemenea, unele calcule cu privire la buget, care se discută în Coaliție, sunt făcute pe o creștere a pensiilor de 20%.

O altă propunere din Coaliție vizează o creștere etapizată, respectiv la 1 ianuarie și 1 septembrie.

Guvernul a venit în ajutorul pensionarilor cu venituri mici

În altă ordine de idei, Guvernul a anunțat că urmează să reînceapă transmiterea cardurilor de alimente. Măsurile se adresează pensionarilor cu venituri mici, însă limita maximă a veniturilor a crescut față de anul trecut. Astfel, dacă în 2022, beneficiarii aveau venituri lunare de maxim 1.500 de lei, în acest an plafonul a fost crescut la 1.700 de lei.

În program sunt incluse și persoanele cu handicap grav sau familii cu mai mult de doi copii în întreținere, dacă venitul pe cap de familie nu depășește 675 de lei pe lună.

Și familiile monoparentale cu venituri de maxim 675 de lei pot beneficia de aceste măsuri sociale. De asemenea, familiile și persoanele singure care se întrețin din ajutor social sau persoanele fără adăpost, sunt considerate beneficiare ale acestor ajutoare și pot solicita un card pentru alimente, potrivit normelor legale în vigoare.

Cardurile de alimente urmează să ajungă la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Dacă cei care știu că îndeplinesc toate condițiile pentru acordarea acestui tip de ajutor nu au primit, totuși, cardul de alimente prin poștă, se pot adresa oficiului poștal de care aparțin.

Aproape două milioane și jumătate de pensionari și persoane cu venituri mici beneficiază de carduri de alimente, începând de anul trecut. Listele se modifică permanent, în funcție de situația socială a beneficiarilor.

Amintim că guvernul a demarat anul trecut o serie de măsuri sociale, care au continuat și în 2023, altele decât cardurile de alimente.