Volumul creditelor neperformante în totalul finanţărilor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a ajuns la 33% la finele anului 2009, comparativ cu 15% la mijlocul anului trecut, a declarat, marţi, secretarul general al Asociaţie Societăţilor Financiare – ALB România, Adriana Ahciarliu.

„În 2007, volumul creditelor neperformante se situa la 7% din total finanţări. Cifra atinsă la finele anului trecut este foarte mare şi are un impact negativ ridicat asupra provizioanelor şi, implicit, fondurilor proprii ale IFN-urilor. Creşterea provizioanelor afectează şi profitabilitatea societăţilor de profil, iar finanţările acordate viitorilor clienţi se vor face la costuri mai ridicate”, a spus Ahciarliu.

Potrivit reprezentantului ALB, clienţii care întârzie rambursarea sumelor împrumutate provin din toate domeniile de activitate ale economiei naţionale şi sunt atât persoane fizice, cât şi companii.

Statul a devenit cel mai rău platnic

„Din păcate, statul a devenit cel mai rău platnic, comparativ cu situaţia de acum doi sau trei ani, când instituţiile statului plăteau la timp”, a spus Ahciarliu.

Ea a mai spus că în cursul acestui an, pe fondul căderii pieţei de profil din 2009, vom asista la fuziuni sau închideri de instituţii financiare nebancare.

„Deja câteva operaţiuni de retragere a autorizaţiei au fost deja puse în practică”, a menţionat reprezentantul ALB.

Anul trecut, piaţa de leasing a căzut cu 72% faţă de 2008, la 1,33 miliarde euro, în funcţie de valoarea bunurilor finanţate, pe fondul scăderii pieţei auto, potrivit datelor ALB.