Un leu din zece împrumutaţi de BCR, cea mai mare bancă din România nu este sigur că va mai fi recuperat. Rata creditelor neperformante ale BCR a ajuns la 10,6% la finelor lui septembrie, potrivit comunicatului privind rezultatele financiare transmis presei.

La nivelul grupului Erste, acţionarul majoritar al BCR, creditele neperformante au ajuns la 6,3% din portofoliu, faţă de 4,7% la finele lui 2008.

Un raport al Băncii Mondiale estima o rată a creditelor neperformate de 8,1% pentru România şi prognoza că, din cauza crizei financiare, raportul ar putea creşte la peste 22%. Totuşi, chiar şi la acest nivel, rata neperformantelor ar fi sub cea înregistrată în timpul altor crize financiare din ultimele decenii.

Potrivit statisticilor BNR pe luna august, raportul dintre creditele cu restanţe plus cele trecute deja de bănci la pierderi, şi volumul total al creditului era de 9,4%.

Filiala din România a Erste – BCR – a constituit, până în septembrie, provizioane pentru creditele cu probleme de 1,48 miliarde de lei (352 de milioane de euro), faţă de prima jumătate a anului, nivelul provizioanelor fiind cu peste 700 de milioane de lei mai ridicat.

Cheltuielile cu provizionale au muşcat din profitul băncii, însă BCR a reuşit să raporteze profit, dar aproape la jumătate faţă de perioada similară din 2008. Profitul net la nouă luni al instituţiei se ridică la doar 699 milioane de lei (165 milioane de euro), faţă de  1,24 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.

Stabilitatea băncii nu a fost afectată în mod drastic. “Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2, la sfârşitul lunii septembrie 2009: aproximativ 11,6% RAS faţă de minimum 10% cerută de BNR şi aproximativ 13% IFRS consolidat”, se arată în comunicatul BCR. “Grupul BCR are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 120% (garanţii şi provizioane)”, mai arată documentul citat.

A fost afectat şi profitul Erste

Creşterea creditelor neperformante trage în jos BCR în topul investiţiilor Erste.

“Costurile de risc s-au majorat la 1.449,2 mil EUR (+140.6% faţă de primele trei trimestre din 2008) sau 151 pb din media împrumuturilor către clienţi. Această evoluţie se datorează în principal operaţiunilor retail şi IMM din România, Ungaria si Slovacia precum şi creşterii ratei de acoperire a împrumuturilor neperformante de la 55,2% la 56,7% în trimestrul al treilea din 2009”, se arată în comunicatul emis de Erste, banca-mamă a BCR.
Deşi grupul de la Viena a reuşit să raporteze câştiguri, în ciuda crizei economice, nivelul profitului net după remunerearea acţionerilor minoritari este, în trimestrul trei, de 720,1 milioane de euro, la jumătate faţă de anul trecut.

Cheltuielile cu provizioanele au fost principalul factor care a determinat scăderea profitului, în condiţiile în care Erste a reuşit să iasă pe plus din activităţile de creditare şi cele de tranzacţionare (venituri nete din dobânzi pozitive- în creştere, venituri din tranzacţionare pozitive – în creştere, venituri din comisioane – pozitive, dar în scădere faţă de perioada similară a anului trecut). Rezultatele grupului financiar nu au fost influenţate negativ de creşterea cheltuielilor cu personalul sau chiriile, cheltuielile administrative scăzând cu 5,7%.