Banca Europeană pentru Recon­strucție și Dezvoltare (BERD) și-a intensificat prezența pe piața românească în ultimii doi ani. BERD a finanțat anul trecut 25 de proiecte în România, în valoare totală de aproape 800 milioane de euro, din care 595 milioane de euro s-au acordat efectiv, restul sumei urmând a fi trasă pe parcursul anului curent. În anul precedent au fost semnate 23 de proiecte în România, în valoare totală de 721 milioane de euro, comparativ cu 318 milioane de euro în 2008 și 336 milioane de euro în 2007.
Dintre finanțările acordate în 2010, 184 milioane de euro au fost direcționate către companii din industrie, comerț și agricultură. Cea mai mare sumă acordată unei companii a fost de 57,7 milioane de euro, bani de care a beneficiat Alro, un important producător de aluminiu din Europa. O altă destinație importantă a fost infrastructura, unde finanțările BERD s-au ridicat la 85 milioane de euro.
Principalele orașe care au beneficiat de fondurile instituției  europene au fost Sibiu, Timișoara, Oradea, Iași și Constanța.
Linii de credit în desfășurare
Cea mai mare parte din totalul de 595 milioane de euro, și anume 326,4 milioane de euro, a fost direcționată către in­stituții financiare. Printre băncile care au primit astfel de finanțări, pentru clienții IMM-uri sau companii mai mari, se numără BCR, BRD, Raiffeisen, OTP Bank, Bancpost, Millennium. Raiffeisen Bank a semnat cu BERD, la finalul lunii ianuarie anul acesta, un acord pentru o linie de finanțare în valoare de 10 milioane de euro, destinată creditării companiilor private care investesc în proiecte ce duc la creșterea eficienței energetice. Finanțarea este destinată companiilor private, care implementează proiecte de reducere a con­sumului de energie, eficientizare a distribuției de energie, control al consumului, reducere a emisiilor de CO2 etc.
În decembrie 2010, și OTP Bank România a primit din partea BERD o finanțare de 10 milioane de euro, pentru susținerea investițiilor de eficiență energetică derulate de către companiile românești cu împrumuturi de până la 2,5 milioane de euro fiecare.
La finalizarea investiției se poate primi un grant de 15% (până la 375.000 euro). Printre alte avantaje, companiile pot achiziționa utilaje noi sau second-hand care asigură o reducere a consumului de energie în sectorul industrial de minimum 20%, fără a fi necesară organizarea de licitații publice.
Bancpost a semnat cu BERD un contract de finanțare, în septembrie 2010, pentru un împrumut în valoare de 95 milioane de euro. Reprezentanții Bancpost estimează că vor avea în curând utilizare de 50% din sumele împrumutului.
Aceștia mai declară că „împrumutul de la BERD este o sursă externă de finanțare, pe care am atras-o alături de alte împrumuturi externe: împrumutul de la Banca Europeană de Investiții contractat în 2009, de 80 milioane de euro, pentru IMM-uri și împrumutul de la Corporația Financia­ră Internațională (IFC), semnat la 23 decembrie 2010, pentru aproximativ 60 milioane de euro“.
În martie 2010, BERD a suplimentat acordul de împrumut „Facilitate de Finanțare pentru Efi­ciența Energetică“ (EEFF) semnat cu BCR în 2008, de la 20 la 30 milioane de euro. Reprezentanții BCR preconizează că în 2011 se va utiliza și suma suplimentată. Din totalul fondurilor primite, BCR a fi­nanțat 17 proiecte de eficiență energeti­că, în valoare totală de 17 milioane de euro, care au permis clienților săi să își micșoreze facturile la energie, să își reducă emisiile cu până la 60% pe an și să își îm­bunătățească productivitatea la nivel general.
Produse extinse
Carmen Arhip, director fonduri UE în cadrul BRD, susține că „banca a semnat, pe 28 iulie 2010, cu BERD, un nou acord de finanțare în valoare de 50 milioane euro, destinat dezvoltării și susținerii pe termen mediu și lung a IMM-urilor, dar și a persoanelor fizice autorizate“. „Alocarea completă a finanțărilor se va face până la mijlocul anului viitor“, preconizează Carmen Arhip.
Millennium Bank a încheiat, în august 2010, un acord cu BERD pentru o linie de credit de 20 milioane de euro. Destinația liniei de credit este finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, mai exact finanțarea proiectelor de investiții pe termen mediu și acordarea de credite pe termen scurt – inclusiv credite pentru capital de lucru reutilizabil și facilități de tip descoperit de cont. Conform estimărilor Millennium Bank, până la finalul anului 2011, linia de credit BERD va fi utilizată în proporție de 70%.

Te-ar putea interesa și: