Prezent i vestul tarii din anul 1994, CHF sprijina dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale zonale si stimularea dezvoltarii economice locale. Suma investita i cei cinci ani de activitate este de peste 4,5 milioane dolari. Fondurile au fost acordate direct, prin infuzie de capital pentru credite si prin asistenta tehnica acordata clientilor cheie.
Proiectul integreaza dezvoltarea societatii civile, mecanisme alternative de creditare, dezvoltarea micilor firme si imbunatatirea calitatii vietii pentru familiile cu venituri mici si mijlocii. Metoda folosita de CHF pentru atingerea obiectivelor sale este integrarea ONG-urilor i dezvoltarea economica regionala (INED). De la iceperea operatiunilor i Rominia, CHF a lucrat cu 16 organizatii locale si a acordat imprumuturi de peste 2 milioane dolari pentru afaceri locale, asociatii de locatari, ONG-uri si cooperative agricole. Finalitatea metodei INED este crearea unei Confederatii pentru Dezvoltare Comunitara non-profit care sa se implice i rezolvarea unei game largi de nevoi ale comunitatii: dezvoltarea economica, i special a sectorului itreprinderilor mici si mijlocii, imbunatatirea conditiilor de locuit, a conditiilor de viata, crearea de noi locuri de munca si servicii financiare.
Pentru ca finalitatea INED sa se materializeze, sunt necesari patru pasi importanti. Primul se refera la identificarea sau sprijinirea ifiintarii unor asociatii a micilor itreprinzatori (din sectorul IMM-urilor) si a proprietarilor de locuinte din comunitatea vizata; instruirea acestor doua asociatii i domeniul menegementului ONG, al serviciilor ce pot fi oferite membrilor, al tehnicilor advocacy si de generare de venituri. Dintre acestea, metoda INED se concentreaza i primul rind pe dezvoltarea de servicii contra unei taxe.
Cel de-al doilea pas consta i acordarea de mici credite membrilor acestor asociatii, i vederea dezvoltarii afacerilor si imbunatatirii conditiilor de locuit. Reactia imediata este cresterea numarului de membri, familiarizarea cu mecanismele creditului.
Crearea unei institutii financiare comunitare (IFC) care sa serveasca interesele membrilor celor doua asociatii este cel de-al treilea pas. in acest fel, dezvoltarea ONG si strategiile de microcredit sunt folosite pentru a demara echivalentul unei banci locale de dezvoltare IMM si i sectorul locativ. Banca urmeaza sa serveasca interesele comunitatii si dupa icheierea finantarii internationale derulate prin proiectul CHF.
Strategia ce creditare practicata de CHF/Rominia vizeaza sectorul privat si cel locativ. Fondul de imprumut aflat la dispozitia potentialilor beneficiari este administrat i parteneriat cu USAID, Fondul Romino-American de Investitii si Banca Turco-Romina, valoarea sa ridicindu-se la 2.050.000 USD. Cu exceptia Fondului Romino-American de Investitii, CHF este singura organizatie non-guvernamentala americana, prezenta i Rominia care are un mandat legal independent pentru activitati de creditare.

20.000 USD pentru afacerile individuale
Creditele acordate sectorului privat din zona vestica a Rominiei au o limita maxima de 20.000 USD pentru o afacere individuala, termen de rambursare de la trei luni la doi ani si perioada de gratie de pina la 3 luni. Din 1994 pina i mai 2000, au fost acordate, cu titlu de credit, fonduri de peste 1.750.000 dolari. Numarul ONG-urilor, al itreprinderilor agricole si itreprinderilor mici si mijlocii beneficiare se ridica la 233. Rata generala de rambursare este de peste 98%. A