Suma este apropiată de cea strânsă din piaţă de Facebook cu ocazia ofertei publice iniţiale (IPO), de 16 miliarde dolari.
De asemenea, banca va tăia 1 miliard de franci elveţieni din chetuielile sale până la finele lui 2013, a anunţat instituţia de credit cu sediul în Zurich. Profitul net din al doilea trimestru a crescut cu 2,6%, până la 788 milioane franci elveţieni, comparative cu cel din perioada similară a anului precedent.
CEO Credit Suisse Brady Dougan a spus că măsurile, care includ vânzări de titluri convertibile în valoare de 3,8 miliarde franci, aproape că vor dubla rata capitalului băncii comparativ cu nivelul de la finele lunii martie. Recent, Banca Naţională a Elveţiei a solicitat o creştere semnificativă a capitalului.
Banca va reduce în continuare costurile după ce anul trecut a anunţat că are în plan tăierea a 3.500 posturi şi reducerea cheltuielilor cu 2 miliarde de franci.
“Îngrijorările în piaţă despre poziţia de capital a Credit Suisse ar trebui să se risipească graţie măsurilor anunţate azi. Este un lucru pozitiv în opinia noastră”, spune un analist al Zuecher Kantonalbank AG.
Acţiunile Credit Suisse au crescut cel mai mult cu 6,8% azi şi erau în urcare cu 6%, la 18,16 franci, după ce căzuseră cu mai mult de 10%, de la 19 franci, în urma comentariilor băncii centrale din 14 iunie. Acţiunile au căzut cu 18% în acest an, comparative cu o scădere de 2,9% a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, un index care cuprinde 38 de bănci şi companii financiare din Europa.
Cum vor lua bani de la investitori
Credit Suisse va implementa imediat un set de acţiuni pentru creşterea capitalului cu 8,7 miliarde franci. Acestea includ vânzarea de titluri de valoare, care vor fi convertibile în 234 milioane de acţiuni în martie, la un preţ de 16,29 franci.
Jumătate din aceste titluri vor fi cumpărate direct de investitori strategic, Qatar Holding LLC, Olayan Group, Norges Bank Investment Management şi Temasek Holdings Pte Ltd, iar restul vor fi oferite acţionarilor Credit Suisse.
De asemenea, banca va încheia, la sfârşitul acestei luni, un acord cu Olayan Group pentru a accelera emiterea de titluri de 1,7 miliarde franci, care fusese planificată în octombrie 2013.
Restul de titluri de 4,1 miliarde franci vor fi emise pentru Qatar Investment Authority, fiind plănuită anul următor, a spus banca.
Credit Suisse plănuieşte de asemenea să îşi majoreze capitalul cu încă 6,6 miliarde franci până la finalul anului, incluzând atragerea a 1,6 miliarde franci din vânzarea businessului de imobiliare şi administrare de active.
Banca a reiterat că ţinta de ROE (return on equity – randamentul capitalului) este de 15%, comparativ cu 9,2% cât a raportat azi.