Aşa cum s-a anunţat deja la începutul acestei luni, Alpha Bank va prelua Emporiki Bank, la preţul simbolic de un euro. De asemenea, Credit Agricole va realiza o recapitalizare prealabilă a fostei sale filiale cu 550 milioane de euro înainte de vânzare, şi în plus va subscrie 150 milioane de euro obligaţiuni convertibile emise de Alpha Bank.

În total, prin însumarea costului iniţial al achiziţiei, pierderile contabile şi majorările de capital, Emporiki a însemnat pentru Credit Agricole o notă de plată de aproximativ 8,7 miliarde de euro.

În anul 2006 Credit Agricole, al treilea mare grup bancar francez, a investit 2,2 miliarde de euro pentru a prelua un pachet majoritar de acţiuni la Emporiki. În perioada care a trecut Emporiki a înregistrat pierderi în fiecare an, exceptând 2007, valoarea cumulată a acestor pierderi ridicându-se la 5,7 miliarde de euro.

În România, la finele lunii iunie Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole S.A. Numele oficial al băncii va fi schimbat în Credit Agricole Bank România, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile legale necesare.
SURSA: Agerpres