Özlem Türeci și Ugur Sahin, din Germania, sunt fondatorii companiei medicale BioNTech. Cei doi formează un cuplu, sunt soț și soție, și îi puteți vedea într-o fotografie mai jos. Aceștia sunt cei care au reușit să dezvolte primului vaccin autorizat anti-COVID din lume, Pfizer.

Recent, au acceptat să dea un interviu publicației Deutsche Welle despre vaccinul Pfizer, explicând cum funcționează tehnologia ARN și ce se va întâmpla în următorii ani cu coronavirusul. Se pare că acesta va deveni „o viroză controlabilă”, cum este gripa. Astfel, pentru a o depăși, oameni trebuie să se imunizează o dată sau de două ori pe an.

Oameni de știință au recunoscut că pandemia este departe de a se fi terminat, deoarece „vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori”. În prezent se testează variante de vaccin împotriva mutaților de coronavirus, arată DeutscheWelle într-un interviu.

Când se va termina pandemia

Întrebată „când se va termina pandemia”, Özlem Türeci a explicat că mai sunt întrebări neclare în privința coronavirusului și vom avea de a face cu el și în anii următori.

„Vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori, dar vom găsi și răspunsuri la chestiunile care sunt încă neclare. Viitorul va arăta, de exemplu, dacă vor apărea noi variante ale virusului, imune la vaccinurile de până acum, și dacă vaccinurile vor trebui adaptate. Virusul va căpăta în anii următori statutul deținut de virusuri gripale, împotriva cărora unii oameni se vaccinează o dată sau de două ori pe an, iar alții, nu. Corona va deveni o infecție virală controlabilă”, a explicat Özlem Türeci în interviul publicat joi.

De asemenea, soțul său, Ugur Sahin spune că în prezent se testează variante de vaccin împotriva coronavirusului și al mutațiilor sale.

„Un studiu pe marginea variantei sud-africane Beta este aproape finalizat, altul pentru varianta Delta este în curs, în principal pentru strângerea de date”, a spus omul de știință care a adăugat că nu există pe moment necesitatea de a modifica vaccinul.

Cum funcționează de fapt vaccinul Pfizer

Directorul executiv al BioNTech a Ugur Sahin, a mai explicat că îi înțelege pe oamenii care se tem să se vaccineze pentru că au impresia că vaccinul a fost obținut printr-o tehnologie nouă căreia încă nu i se cunosc eventuale efecte adverse întârziate, însă are și un mesaj pentru ei.

Acesta a explicat că „fără vaccinuri, societatea noastră nu ar fi atins gradul de dezvoltare din ziua de azi”, așa că riscul merită asumat. Mai mult, tehnologia folosită are ani întregi în spate.

„Vaccinul nostru nu a apărut așa pur și simplu, ci se bazează pe o biomoleculă care se află în fiecare celulă din corpul nostru. Nu introducem nimic străin în organism și ne bazăm pe un cadru științific foarte solid, după ce s-a investit mai bine de 30 de ani în cercetarea aferentă. De aceea am putut dezvolta atât de rapid acest vaccin”, a explicat acesta vorbind despre vaccinul produs de compania sa.

Ce spune despre persoanele care nu vor încă să se vaccineze

Cercetătorii au vorbit și despre persoanele care nu vor să se vaccineze. Aceștiau le-au făcut oamenilor o singură recomandare, aceea să nu se informeze dintr-o singură sursă, ci din mai multe, pentru a putea lua o decizie personală bună.

„Îi putem înțelege pe cei care văd lucrurile astfel și nu suntem deloc dezamăgiți. Noi pregătim și prezentăm în mod transparent informații. Cred că este bine că experții din domeniu sunt prezenți în mass-media. În acest fel, fiecare are posibilitatea de a înțelege ce se petrece”, a mai explicat Ugur Sahin.

Ugur Sahin și Özlem Türeci, fondatorii concernului BioNtech din Mainz

Ugur Sahin și Özlem Türeci, fondatorii concernului BioNtech
sursa dw.com