Dacă cei mai inspiraţi şi norocoşi români au achiziţionat produse de Black Friday, restul trebuie să se gândească în această perioadă la ce cadouri le pot achiziţiona celor dragi, având un buget limitat. Nu toţi au, însă, această problemă. Anul trecut, 169 de români dețineau averi de minimum 30 de milioane de dolari, cu opt mai mulți decât în 2014, iar alți 470 de români aveau averi de peste zece milioane de dolari, față de 450 în 2014. În categoria persoanelor cu averi de peste un milion de dolari se află 10.800 de români, față de 10.300 în 2014, potrivit unui studiu realizat de compania Knight Frank privind averile private globale. Numărul românilor care doresc să primească de Crăciun bunuri materiale a crescut cu 15% în 2015, faţă de anul precedent, arată un studiu realizat de compania iSense Solutions. Astfel, în 2015, 85% dintre românii din mediul urban așteaptau cadouri materiale sub brad. Potrivit studiului, telefonul mobil conduce în topul celor mai dorite produse de Crăciun, 13% dintre români preferând un astfel de cadou, față de 7% anul trecut. Alte daruri așteptate de sărbători sunt automobilele (6%), articolele de vestimentație (6%), accesoriile/bijuteriile (6%), precum și banii (5%).

Când vine vorba de telefoane, unul dintre cele mai interesante de pe piaţă la ora actuală este Lenovo Moto Z. Realizat din aluminiu utilizat în industria militară și din oțel inoxidabil, noul Moto Z are doar 5,2 mm, cameră foto principală de 13 MP şi Moto Mods care îl transformă în boxă, proiector, baterie externă sau cameră foto cu zoom de 10X. Telefonul are un preţ de 570 de euro.

La categoria cadouri pentru bărbaţi, se remarcă aparatul electric Braun 799CC. Acesta fo­loseşte o tehnologie sonică in­teligentă care creşte automat puterea în zonele dificile şi pe barba mai densă. Braun 799CC este rezistent la apă pentru utilizare sub duş şi dispune de o staţie de curăţare şi încărcare pe baza de alcool cu cinci funcţii. Aparatul are un preţ de 400 de euro. Cei care preferă bărbieritul tradiţional, un set Muehle cu pămătuf din păr natural de bursuc şi aparat de ras cu mâner din lemn afri­can, extrem de rezis­tent la apă, costă 300 euro.

Ceasurile sunt întodeauna un cadou apreciat de bărbaţi, iar anul acesta preţurile sunt mai mici ca oricând, mai ales la cele elveţiene, care în ultimele 16 luni au înregistrat un declin. Producătorii se orientează astfel către produse mai accesibile şi lansează modele precum Panerai Luminor care are costă 5.000 de euro sau Tag Heuer Carrera Heuer-02T, care are un preţ de 15.000 de euro.

Pentru doamne, un cadou de nerefuzat este un inel. Unele dintre cele mai interesante inele sunt, cele cu diamant, safir sau smarald, create de Alexandra Jules, iar preţul lor este în jur de 5.000 de euro. Milionarii care vor să facă un cadou inedit soţiilor pot alege The House of Creed Bespoke Fragrance Journey. Este vorba de o călătorie la Paris pentru doi unde un parfumier cu experienţă creează parfumul perfect pentru fiecare. Călătoria se efectuează vara şi include cazare pentru trei nopţi la hotel de 5 stele, şofer la dispoziţie pe durata şederii, vizite private la muzee, la magazine etc. Preţul călătoriei este de 450.000 de euro. Pentru cei care vor să fie clasici şi să ofere haine, puloverele din colecţia Ralph Lauren sunt la promoţie, având preţuri cuprinse între 700 şi 2.000 de euro. Aceste cadouri nu pot fi aşezate sub orice brad. Un brad natural Normandian calitate Gold are un preţ de 100 de euro, iar cei care vor un brad de nouă metri pentru exterior trebuie să achite 3.000 de euro.