„Lipsa voinței politice de a răspunde în mod adecvat la pandemie ucide brazilienii cu miile”, a declarat MSF. Aceasta vorbește de explozia infectărilor cu Covid-19, care au făcut din Brazilia actualul epicentru al pandemiei, scrie Daily Mail.

Săptămâna trecută, țara cu 212 milioane de persoane a reprezentat 11% din infectările și 26,2% din decesele provocate de Covid-19 la nivel mondial.

În total, pandemia a provocat 385.000 de decese în Brazilia, cifră care o situează pe locul doi după Statele Unite.

„Aceste cifre uimitoare sunt dovezi clare ale eșecului autorităților de a gestiona crizele de sănătate și umanitare din țară și de a proteja brazilienii, în special pe cei mai vulnerabili”, spune MSF.

Bolsonaro a minimalizat constant pandemia și a sfidat sfaturile experților cu privire la măsurile de limitare a acesteia, lăsând autoritățile de stat și locale să pună în aplicare un amestec dezordonat de măsuri.

„Măsurile de sănătate publică au devenit un câmp de bătălie politică în Brazilia”, a spus Christos Christou, președintele MSF.

„Drept rezultat, politicile bazate pe știință sunt asociate mai degrabă cu opiniile politice decât cu necesitatea de a proteja indivizii și comunitățile lor.”

Declarația MSF vine după ce Senatul brazilian a lansat o comisie de anchetă cu privire la modul în care Bolsonaro a tratat pandemia.

MSF au condamnat faptul că în Brazilia măștile sunt inexistente, ca și distanțarea socială, intens „evitate și politizate”. Asta în timp ce Bolsonaro și aliații săi promovează medicamente precum hidroxiclorochina, în ciuda studiilor care documentează ineficiența ei împotriva Covid-19.

Focarul covid-19 a adus spitalele în punctul de rupere, mulți pacienți murind înainte ca paturile de la Terapie Intensivă să devină disponibile.

Capacitatea ATI se ridică în prezent la aproximativ 80% în toate cele 27 de regiuni ale Braziliei. Mai mult, peste 50% din paturile de la ATI sunt ocupate în prezent de pacienți cu vârsta sub 40 de ani.

Nu este clar de ce mai mulți tineri s-au îmbolnăvit grav în timpul acestui nou val din Brazilia, dar unii oameni de știință cred că noua variantă P1, care a apărut în orașul Manaus, ar putea fi, cel puțin parțial, responsabilă.

Programul de vaccinare din Brazilia a fost mai mult decît lent, doar aproximativ 3% din populație (aproximativ 6,3 milioane de oameni) primind ambele doze de vaccin.

Bolsonaro a fost intens criticat pentru abordarea sa față de pandemie, pe care a descris-o drept „o simplă gripă”. El a ignorat în mod repetat apelurile experților din domeniul sănătății privind obligativitatea măștii și a respins măsurile de închidere.