Totuși, trendul descendent se simte în cifre: cota de piață a scăzut sub 90%, deși Linux nu a înregistrat nicio creștere a cotei: sub 1% din piață și în iulie 2010, și în mai 2011.

Ba dimpotrivă, și despre Linuz se poate spune că a înregistrat pierderi: de la 0,93% anul trecut, la 0,91% în mai anul acesta.

Sistemele de operare de la Apple au creșteri de cotă, însă nu spectaculoase: pentru Mac de la 5,06% la 5,32% într-un an, iar iOS de la 1,06% la 2,38%.

Cel mai probabil, așa cum se arăta într-un grafic recent, scăderea cotei de piață a sistemului de operare Microsoft Windows este cauzată de reducerea vânzărilor de PC-uri, care se vând cu sistemul de operare preinstalat.

Vânzările de PC-uri nu au scăzut la modul acesta nici măcar când s-a lansat Vista și nici când recesiunea era în floare.

Pentru prima dată, creșterea vânzărilor de PC-uri a fost negativă în luna martie.

Existența smartphone-urilor și a Ipad-urilor permite utilizatorilor să facă reduceri de mii de dolari a cheltuielilor care până acum au fost îndreptate către un Windows, spunea nu demult, celebrul investitor Roger McNamee, care a arătat că Microsoft Windows se află în punctul de unde nu mai are cum să crească.