Dobânzile pe care băncile le vor practica la creditele pentru achiziţia de locuinţe prin programul „Prima Casă” ar putea determina o scădere a costurilor şi la celelalte tipuri de împrumuturi, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

„Probabil că va influenţa piaţa dobânzilor. Este un pas pe care dorim toţi să-l urmăm. Este vizibil că băncile au început să reducă dobânzile la depozite, deşi nu se fac reclame pompoase sau preşedinţii nu ies cu declaraţii pe acest subiect „, a declarat Gheţea, potrivit Mediafax, răspunzând la o întrebare legată de o eventuală reducere a dobânzilor pe toată piaţa bancară în urma aplicării programului „Prima Casă”.

Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Un total de 20 de bănci au depus oferte la Ministerul Finanţelor pentru Programul „Prima Casă”, valoarea totală a ofertelor fiind de 1,457 miliarde euro.

Garanţia statului pentru credite, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi „Ofertele la Prima Casă arată că băncile pot acorda credite cu dobânzi mai mici”
Citeşte şi Programul Prima casă: dobânzi la euro de până la cinci ori mai mari decât EURIBOR