Sectorul energetic global are un record impresionant în ceea ce privește extinderea surselor de energie regenerabilă, cum este cea eoliană și cea solară, dar nu stă la fel de bine cînd trebuie să anticipeze schimbările prețurilor energiei, pe care sursele regenerabile o produc, potrivit unui nou raport.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford sugerează că modelele timpurii de predicție a prețurilor au subestimat în mod constant cât de mult ar putea scădea costurile surselor de energie regenerabilă și beneficiile unei treceri accelerate la energia curată, potrivit The Print.

Energia solară este un bun exemplu de energie regenerabilă

Iar prognozele prețurilor făcute de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) subestimează în mod constant scăderea reală a prețurilor la energia solară.

Previziunile prețului energiei regenerabile nu au reușit să țină seama de îmbunătățirile substanțiale ale costurilor de infrastructură ale tehnologiilor, precum instalațiile solare fotovoltaice și turbinele eoliene, notează raportul.

Prețurile anuale ale energiei solare au fost prognozate să scadă cu doar 2,6% în medie după anul 2010, dar prețurile au scăzut în ultimii ani și cu 15%. Adică de peste cinci ori rata anuală prevăzută, ceea ce ar putea avea implicații serioase pentru deciziile de investiții și politicile bazate pe aceste predicții înșelătoare.

Prognoza unui viitor regenerabil

Studiul a analizat datele trecute și prezente de la organisme precum Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și AIE, alături de evoluțiile tehnologice actuale din surse regenerabile, pentru a prezice tendințele viitoare ale prețurilor pentru 50 de tehnologii de energie curată.

Cercetările arată că, în comparație cu sistemul de astăzi, bazat pe combustibili fosili, cu consum intens de carbon, o tranziție rapidă la energia „verde” fără emisii ar putea produce economii la nivel global de trilioane de dolari. Și asta fără a lua în considerare impactul daunelor climatice sau beneficiile pozitive ale politicii climatice.

Costul durabilității

Energia solară a fost folosită pentru prima dată pentru a furniza energie electrică sateliților din spațiu. De la ajungerea ei și pe Pământ, inovația în proiectare și fabricație, progresele lanțului de aprovizionare și adoptarea în masă a energiei durabile, costurile tehnologiilor tehnologii regenerabile au început să scadă.

Inovațiile care reduc prețul producției de panouri solare și turbine eoliene reduc, de asemenea, costul energiei electrice pe care o produc când aceste tehnologii funcționează la scară largă. Acest lucru nu s-a întâmplat și cu combustibili fosili precum cărbunele.

În timp ce prețul energiei solare a scăzut cu 89% și cel al energiei eoliane a scăzut cu 70%, costul energiei electrice provenită din cărbune a înregistrat o reducere relativ ușoară de 2%.

Prețul energiei regenerabile va continua să scadă?

Deși nimeni nu poate spune cu exactitate care va fi viitorul, costul multor tehnologii regenerabile continuă să scadă de la an la an.

Chiar dacă această rată de scădere poate încetini în următorii ani, energia regenerabilă devine tot mai ieftină decât combustibilii fosili, indică in raport recent al IRENA.