În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (4,31%, respectiv 13,70%).

Faţă de trimestrul III din 2016, în trimestrul IV din 2016, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (13,05%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, construcţii (10,70%) şi tranzacţii imobiliare (9,29%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învăţământ (-14,94%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar.

În trimestrul IV din 2016, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,20%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 3,35%. Majorările înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 4,32%, respectiv 4,28%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, în trimestrul IV din 2016, pe principalele activităţi economice cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacţii imobiliare (29,36%), sănătate şi asistenţă socială (22,21%) şi învăţământ (19,46%). Scădere s-a înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-1,55%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu, precizează INS.

Potrivit sursei citate, creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 12,30%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 13,72%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (12,44%, respectiv 13,62%). AGERPRES