Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul al treilea o rată de creştere de 0,32% faţă de aprilie-iunie şi de 8,01% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, creşterea costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (+0,18%, respectiv +7,98%), se arată într-un comunicat al INS.

Faţă de trimestrul al doilea, costul orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare a avut o creştere mai accentuată în industria extractivă (13,10%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (8,06%) şi învăţământ (7,16%). Scăderi s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (-9,66%), sănătate şi asistenţă socială (-4,87%) şi comerţ (-3,02%).

Totodată, majorarea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,24%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,60%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,10% şi, respectiv, 0,47%.

Raportate la trimestrul al treilea din 2008, în iulie-septembrie anul acesta, pe principalele activităţi economice, cele mai mari rate anuale de creştere ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (18,89%), industria extractivă (18,04%) şi industria prelucrătoare (11,88%). Singura scădere faţă de acelaşi trimestru al anului precedent s-a înregistrat în administraţie publică (-6,03%).

Avansul pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost, în perioada analizată, de 7,92%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,89%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 8,36%, respectiv 8,34%.

SURSA: Mediafax