Ora 20:00 La scurt timp după ora 20:00, cursul euro a scăzut sub nivelul de 4,63 lei, până la 4,627 lei. La nici două ore distanţă de când Capital scria că euro pare că se îndreaptă spre 4,63 lei, cursul a coborât sub acest nivel.
Ce  e drept, la această oră tranzacţiile sunt extrem de reduse ca volum şi nu putem decât spera că situaţia se va menţine sau poate îmbunătăţi luni dimineaţă.
Ora 18:00 După cum se poate vedea în graficul ataşat, situaţia s-a temperat treptat pe piaţa interbancară, cursul dând semne că ar putea coborî spre 4,63 lei.
 
De asemenea, cursul dolarului american a urcat azi şi mai mult la referinţa BNR, cu 4,44 bani (1,18%), până la 3,7972 lei, însă la o distanţă considerabilă de maximul istoric de 3,8343 lei, atins pe 24 iulie.
Amânarea luării unei decizii privind referendumul desfăşurat pe 29 iulie de către Curtea Constituţională nu face decât să menţină neliniştea în piaţă. Un prim efect al îngrijorărilor se poate vedea pe piaţa valutară interbancară, unde leul continuă să se deprecieze masiv în raport cu euro.
Astăzi, la ora 8.15, un euro se tranzacţiona la 4,6216 lei. La ora 9:36, cursul ajungea la nivelul de 4,6319 lei pentru un euro. La ora 9:46, cursul trecea deja de nivelul de 4,64 de leiLa ora 12:24, cursul euro trecea uşor de 4,65 lei.
Imediat după ora 13:00, când BNR anunţă cursurile de referinţă, euro urca treptat către maxime absolute pe piaţa interbancară. După cum se poate vedea în graficul ataşat, un euro s-a tranzacţionat la 4,6536 lei, în jurul orei 13:07, şi nu părea să se stabilizeze. Ce spun dealerii: Panică internă, indusă de depreciere
Dealerii spun că BNR încearcă să apere nivelul de 4,65 lei, astfel încât acesta să nu fie depăşit consistent. Oricum, până acum au fost câteva zvâcniri peste pragul de 4,65 lei.
"Toată agitaţia din piaţa valutară e dată de fluxurile comerciale, care s-au speriat de situaţia politică şi au trecut la cumpărare de euro. Volumele nu sunt fost însă mari. BNR s-a arătat în piaţă cât să tempereze creşterea cursului, fără a vinde prea mult euro. Dacă l-ar duce cu o cantitate mai mare spre 4,61 lei, atunci presiunea va fi şi mai mare pe cumpărare euro la acel nivel. Cred că va încerca să menţină cursul la 4,65 lei, iar populaţia nu ar trebui să se alarmeze", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, dacă BNR se dovedeşte că a ţinut cursul doar până în ora 13:00, atunci şi-ar înfrânge scopul, pentru că dacă ar sări spre 4,67 lei, ar trebui să îl aducă luni dimineaţa la loc spre 4,65 lei.
"Nu criza politică îi sperie pe oameni acum, ci nivelul cursului, ei nefiind obişnuiţi cu această depreciere", a spus dealerul.

Cursul oficial anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,6097 lei pentru un euro. În aceste condiţii, era foarte probabil ca şi cotaţia oficială de astăzi să prezinte o depreciere masivă a monedei naţionale faţă de cea europeană, ceea ce s-a şi întâmplat.

Apreciere masivă, urmată de depreciere

Leul s-a apreciat puternic în prima zi a acestei săptămâni, imediat după desfăşurarea referendumului, indicând o speranţă a pieţelor financiare că tensiunile politice vor lua sfârşit. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa, criza politică urmând să se prelungească cel puţin până la jumătatea lunii august, când Curtea Constituţională a României îşi va da verdictul asupra referendumului.

Efectul incertitudinii asupra leului a fost direct și imediat: începând de marţi, moneda noastră a intrat din nou pe o tendinţă de depreciere. În doar patru zile, de la debutul săptămânii şi până ieri, la cursul oficial leul pierduse circa 1,2%.