Un sondaj de opinie realizat în ţara noastră de Institutul Republican Internaţional (IRI) relevă că 58% dintre români consideră corupţia un fenomen foarte răspândit, iar 35% oarecum răspândit. În opinia a 58% dintre cei intervievaţi, autorităţile naţionale sunt percepute ca cele mai corupte, comparativ cu 19% în cazul autorităţilor regionale şi locale. 

Pe de altă parte, acelaşi studiu arată un sprijin solid pentru instituţiile transatlantice. O proporţie de 85% dintre persoanele intervievate sunt de părere că apartenenţa la Uniunea Europeană este bună pentru România. De asemenea, 44% au o opinie foarte pozitivă şi 41% oarecum pozitivă despre apartenenţa ţării la NATO. În acelaşi timp, 69% susţin ferm că menţinerea de legături puternice cu UE serveşte cel mai bine intereselor României, iar 35% consideră că aceste interese sunt cel mai bine apărate printr-o relaţie solidă cu Rusia. 

Sondajul a fost realizat în perioada 7 mai – 2 iunie 2018, prin interviuri directe, pe un eşantion reprezentativ de 1.203 de români cu vârste de cel puţin 18 ani.