Mai exact, potrivit AFP, marți, Marea Britanie a devenit prima ţară din Europa care a depăşit 100.000 de decese cauzate de noul coronavirus, confirmând amploarea crizei pentru această ţară care îşi pune toate speranţele în vaccinare, relatează Agerpres.

Totodată, potrivit bilanţului zilnic al Ministerului Sănătăţii, au fost înregistrate 1.631 de decese suplimentare, crescând bilanţul total al pandemiei la 100.162 de morţi. Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate a fost de 20.089, confirmând declinul din ultimele zile.

Ca și în alte părți ale lumii, acest bilanț este probabil subestimat: numărul deceselor în care Covid-19 este menționat pe certificatul de deces drept cauză suspectă, enumerat în statistica oficială, a depășit 104.000 la mijlocul lunii ianuarie.

De menționat este faptul că, dacă numărul contaminărilor, care se apropie de 3,7 milioane (+20.089 în 24 de ore), a început să scadă datorită noii izolări, „vârful morților” nu a sosit încă, a avertizat medicul șef pentru Anglia, Chris Whitty, vineri.

Primul deces din Marea Britanie

În ceea ce privește evoluția pandemiei, primul deces a fost anunțat pe 5 martie 2020. Contorul a continuat să ruleze de atunci, cu un record de 1.820 de decese pe 20 ianuarie.

Încă de la început, conservatorul Boris Johnson a fost acuzat că a subestimat amploarea crizei, a limitat deplasarea prea târziu și a ridicat carantina prea repede în timpul verii, ignorând sfaturile oamenilor de știință.

În primăvară, guvernul său a decis în cele din urmă să înăsprească restricțiile în mod drastic, ca și alte țări europene, după un studiu alarmist care anunța sute de mii de decese dacă nu se întreprinde nicio măsură.

Autoritățile sanitare au estimat atunci că, dacă numărul deceselor ar putea fi limitat sub 20.000, ar fi un „rezultat bun”.

De menționat este faptul că Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a aprobat un vaccin la începutul lunii decembrie.

Confruntate cu înrăutățirea dramatică a crizei de sănătate de atunci, autoritățile au amânat injectarea celei de-a doua doze la 12 săptămâni și au mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a accelera campania, desfășurată în centre public, inclusiv catedrale și moschei.

Scopul este de a administra până la jumătatea lunii februarie o primă doză de vaccin la 15 milioane de persoane cu vârsta peste 70 de ani și îngrijitori, pentru a lua în considerare ridicarea carantinei și redeschiderea școlilor.

De la lansarea campaniei la începutul lunii decembrie, mai mult de 6,8 milioane de persoane au primit deja o doză, dar îngrijorările sunt în creștere cu privire la întârzierile de livrare din Europa anunțate de laboratoarele Pfizer și AstraZeneca.