Piețele încearcă să se stabilizeze după o săptămână de carnagiu aproape fără precedent, mai ales pentru capitalurile proprii americane, în care istoricii de piață au scos date de acum aproape un secol pentru a găsi un punct în care piața să se fi corectat atât de violent după un proaspăt vârf istoric.

Principala cauză aici a fost că această epidemie de coronavirus a lovit pe măsură ce piața se îndrepta către un teritoriu extrem de satisfăcător în ceea ce privește riscul de credit și volatilitatea. Mărfurile au făcut o treabă mult mai bună, indicând imediat urmările, arată o analiză a Saxo Bank.

De aici, pentru ca piețele să se stabilizeze, factorul determinant imediat va fi dacă există semne clare că epidemia de coronavirus a depășit cu adevărat punctul critic și că numărul de cazuri noi și ritmul de răspândire este în scădere.

Tendința spre deglobalizare

Având însă în vedere că epidemiologii responsabili și sobri au indicat că până la 40-70% din oamenii de pe planetă ar putea ajunge să aibă această boală, documentul citat evaluează care ar putea fi consecințele

Este evident că băncile centrale și guvernele, de asemenea, se pregătesc pentru o rundă de reducere a dobânzii și alte măsuri de susținere a încrederii. Acest lucru ar putea genera o volatilitate semnificativă și chiar o redresare ce se va inversa rapid pe termen apropiat, precizează analiza Saxo Bank.

Indiferent de forma pe care o iau piețele de aici încolo, bănuim că cealaltă parte a acestei crize va accelera tendința spre deglobalizare, una care se va dovedi ca fiind inflație, căci globalizarea a fost deflaționară.

Acest risc era deja prezent pe fondul tarifelor lui Trump și al confruntării politicii comerciale SUA-China, care a dus doar la o detensionare precară. O eventuală confruntare a politicii comerciale SUA-UE reprezintă, de asemenea, un risc, cu sau fără un al doilea mandat al lui Trump, arată documentul citat.

Recesiune tehnică pe termen scurt

Așadar, deși impactul imediat al coronavirusului se poate dovedi a fi unul clasic, deflaționar, stimularea politică copleșitoare și deglobalizarea sugerează că suntem aproape de minimul secular al ratelor dobânzii globale.

Cel mai bun scenariu implică încă o recesiune tehnică globală și o perturbare semnificativă suplimentară în T2 și T3, dar devine clar în această perioadă că eforturile de carantină încetinesc suficient evoluția epidemiei, așa încât acesta va trece de punctul critic în cele din urmă.

Între timp, reducerile masive ale ratelor și stimulentele fiscale imense (și, cel mai important, programele vaste de restructurare a creditelor în urma dificultăților financiare) încep să funcționeze în sistem și să genereze așteptări cu privire la o redresare masivă în formă de V la sfârșitul acestui an.

O evoluție-cheie care ar putea determina un scenariu în formă de V este anunțarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin în producție în câteva luni – deși nu avem capacitatea de a evalua șansele acestei evoluții.

Efectele pe termen mediu

Un al doilea scenariul prevăzut de analiza Saxo Bank ia în calcul  o redresare în formă de U. Cazul de bază este acela în care carantina impusă oficial și auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge în vacanțe sau de a reduce în general activitatea publică înseamnă o recesiune accentuată, diferită de orice alt eveniment de la Marea Recesiune încoace.

Și, în ciuda eforturilor eroice de stimulare, activitatea reală pe teren reîncepe lent, deoarece episoadele de reinfectare impun menținerea unor perturbații importante și a unor politici și comportamente de carantină.

Cu toate acestea, odată ce redresarea se manifestă în acest scenariu, trecerea de la temerile deflaționare la rezultate mai mult inflaționiste s-ar putea dovedi mult mai profundă decât în „cel mai bun caz”, deoarece în acest caz, distrugerea semnificativă a aprovizionării are loc în energie și în alte sectoare din cauza unei crize a creditelor în timpul T2 și T3, astfel încât, atunci când are loc redresarea, cererea și lichiditatea cresc prețurile în timp ce oferta se luptă să țină pasul.

O scădere fără precedent?

Documentul nu exclude însă un al treilea scenariu, cel mai rău posibil, al unei redresări în formă de L. Nu ne dorim să ajungem acolo, dar cel mai rău caz este unul în care PIB-ul global intră într-o scădere fără precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace, precizează analiza.

Răspândirea globală a coronavirusului face dificilă ridicarea regulilor de carantină căci temerile legate de reinfectare continuă din cauza răspândirii virusului la nivel mondial, iar acest lucru înseamnă că reluarea activității comerciale obișnuite generează temeri noi legate de epidemie.

Dezastrul continuă să evolueze, deoarece eforturile inițiale ale băncii centrale și eforturile fiscale nu ajung la IMM-uri, care sunt obligate să se reducă și să înceteze operațiunile pe măsură ce liniile lor de credit se reduc.

Comportamentul obișnuit de auto-susținere se instalează și agravează declinul, pe măsură ce faptul că cunoscuții și colegii își pierd locul de muncă duce la o întrerupere suplimentară a activității economice. Semnele de redresare nu apar pe deplin decât mult după trecerea în 2021.