„Evoluția situației epidemiologice a făcut necesară adoptarea unor măsuri restrictive suplimentare în prezența unei reapariții a virusului, fenomen care se verifică deja de câteva săptămâni. Având în vedere urgența, nu a fost posibil să se explice în prealabil conținutul dispoziției, însă le-am comunicat președinților Camerelor intenția mea de a raporta Parlamentului conținutul noului decret de lege”, a declarat miercuri premierul Giuseppe Conte, vorbind în faţa Senatului despre măsurile adoptate pentru noua fază a urgenței epidemiologice Covid-19.

„În ultimele luni, nu am lăsat niciodată garda jos”, Italia „a fost prima țară care a luat măsuri riguroase ajungând până la lockdown”, a subliniat premierul. „În ciuda numeroaselor etape pe care le-am parcurs, nu puteam și nu trebuiam să ne considerăm un refugiu sigur în timp ce infecţiile se înmulțeau la granițele noastre – a spus el – Suntem conștienți că le cerem cetăţenilor să facă alte sacrificii”

Conte a explicat că „principiile” sunt „mereu aceleași, ele sunt cele care ne-au permis să înfruntăm și să depășim primul val” al contagiunii, acestea fiind principiile „adecvării și proporționalității”. „Protecția sănătății este condiția prealabilă pentru a ne bucura de toate celelalte drepturi. Experiența din ultimele luni „ne-a învățat că protejarea sănătății permite și protejarea țesutului productiv”, transmite Adnkronos.

Iar „corectitudinea” alegerilor făcute până acum „pe care o revendic ca pe o disciplină este confirmată de datele economice din acest an, care sunt mai reconfortante decât ne așteptam. Economia noastră are o rezistență ridicată. Contracția PIB-ului este mai mică comparativ cu cea a altor parteneri europeni „.

„Activitățile școlare vor continua, nu putem permite ca una dintre coloanele vertebrale ale țării să sufere compromisuri și sacrificii suplimentare”, a subliniat premierul. „Nu ne putem lăsa copiii fără posibilitatea unor relații interumane, a spus Cointe, care a subliniat: „În prezent, producem 20 de milioane de măști pe zi, în curând vom produce 30 de milioane. Suntem printre puținele țări din lume care distribuim zilnic gratuit măști fiecărui elev ”.

„În ceea ce privește viața socială – a adăugat premierul italian – decretul din 13 octombrie prevedea deja anumite limitări”, cum ar fi „interzicerea petrecerilor în interior sau în aer liber”, cu excepția celor legate de ceremoniile civile sau religioase.

Miercuri, premierul le-a recomandat italienilor să „evite chiar şi petrecerile în locuinţe private”.

În discursul său, Conte a mai subliniat că „trebuie să ne străduim cu toții să limităm contagiunea, să limităm călătoriile inutile: dacă facem aceste sacrificii vom evita alte intervenții mai severe. Sunt încrezător că vom avea seninătatea și angajamentul necesar pentru a depăși și această fază”, a conchis prim-ministrul.