S-a aflat care sunt cele cele mai sigure măști anti-COVID. Descoperirea specialiștilor e uimitoare și vine în urma unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Aceștia au analizat în amânunțime  măștile de protecție. Ceea ce au descoperit este uimitor.

Au fost studiate toate tipurile de măști.

Măștile testate:

1. Mască chirurgicală, 3 straturi

2. Mască N95 cu valvă de expirare

3. Mască tricotată

4. Mască din șorț de polipropilen, 2 straturi

5. Mască bumbac-polipropilen-bumbac, cu 3 straturi

6. Mască Maxima AT, 1 strat

7. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

8. Mască din bumbac stil Olson, 2 straturi

9. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

10. Mască plisată din bumbac, un strat

11. Gaiter de lână

12. Bandană, 2 straturi

13. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

14. Mască N95, fără valvă de expirare

Concluzia este extrem de importantă în lupta cu noul coronavirus.

Cele mai bune rezultate: Măștile N95 folosite de personalul medical din America. Acestea opresc cel mai bine particulele respiratorii în timpul vorbirii.

Următoarea cea mai bună soluție: Măștile chirurgicale cu trei straturi de bumbac, care pot fi făcute și acasă, au avut niște rezultate grozave în oprirea răspândirii virusului.

Cele mai slabe rezultate: Gaiterele de lână au fost cele mai ineficiente în oprirea răspândirii virusului. Adesea folosite de alergători, acestea au avut cel mai mare număr de particole pulverizate în aer, deoarece acestea descompun particulele mari în altel mai mici, făcându-le mai ușor de răspândit prin aer.

Următoarea cea mai ineficientă: Măștile tricotate și bandanele nu oferă protecție aproape deloc.

Martin Fischer, unul din autorii studiului, a declarat pentru CNN că purtarea unui gaiter crește riscul de infectare: „Am fost uimiți să descoperim că numărul de particule măsurat cu Gaiterul este mai mare decât numărul de particule măsurat fără nicio mască de protecție. Noi punem accent pe faptul că oamenii ar trebui să poarte mască, dar aceștia ar trebui să poarte măști care chiar funcționează.”