Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat la Digi 24 că studenții care termină în acest an Facultatea de Medicină vor fi angajați imediat în sistem, având în vedere că există o criză majoră de cadre medicale. Acesta a mai precizat ca această metodă să dea un suflu sistemului medical din România care aproape că nu mai face față din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.

”Soluția optimă e creșterea numărului de locuri, de medici și așa mai departe. Urmează să anunțăm soluția la resurse umane. Mulți au terminat acum și vrem imediat să-i cooptăm în sistem. Va fi, sper, o soluție ok ca să acoperim nevoile.

Am identificat soluții să facem față la cele mai grave situații”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

”Apar situații grave”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că peste tot apar situații grave, asemănătoare cu cele din Ploiești. Acesta a mai subliniat că și medicii au ajuns să se infecteze cu virusul și că nu există zi în care să nu ne detașăm de un număr important de medici.

„Problema e că în București avem câteva sute de cazuri pe zi. De aici 5% au nevoie de ATI. (…) În unitățile de primiri urgențe stau pacienți pentru că nu au locuri la ATI.

Peste tot apar situații grave, asemănătoare cu Ploieștiul. Sunt situații la ATI când medicii fac COVID. Nu e o zi fără să detașăm un număr important de medici.

Ce mă bucur e că CCR a respins plângerea avocatului poporului, care ne-ar fi pus într-o situație dificilă. Deci putem detașa în continuare.

Decuplarea aparatelor la pacienții care n-au șanse din păcate colegii din alte țări au mutat de la unii la alții pacienți ventilatoarele.”, a mai spus Raed Arafat.

Despre paturile de la ATI

Arafat a mai menționat că România poate avea în plus 400de paturi la Terapie Intensivă și că țara noastră nu va ajunge în situația Italiei, când medicii au trebuit să aleagă între pacienți cine va fi intubat.

„Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI.

Acest lucru depinde de resursa umană. Există un e fort major pentru a face față și să nu ajungem să fim depășiți. Cel puțin și în alt oraș.

Lumea începe să înțeleagă pentru că au cunoștințe care au ajuns la ATI. Populația începe să sesizeze că biata gripă este mult mai serioasă. Au văzut că apropiații lor au ajuns într-o situație grea. Avem un coleg pompier care a ajuns la Terapie Intensivă.

Mai sunt tentative de a da informații greșite, de a căurta vinovați. Acum este momentul de a lucra toți, împreună. este momentul pentru a veni în sprijinul corpului medical.

Noi n-am inchis total nici în prima fază, nu vorbim de o închidere totală. Sunt soluții care se pot lua regional”, a spus Raed Arafat.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim