Anterior, în cadrul conferinţei, ministrul de resort, Victor Grigorescu, a anunţat că minele Lonea şi Lupeni din cadrul Complexului Energetic (CE) Hunedoara vor intra în programul de închidere agreat cu Comisia Europeană până în 2018. 

La mina Lupeni lucrează 1.289 de oameni, iar la Lonea, circa 900, potrivit lui Dan Agrişan, administratorul special al CE Hunedoara, prezent de asemenea la conferinţă. 

"Acest lucru nu înseamnă că de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizaţi, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Această închidere are două etape, respectiv lucrări de închidere în subteran şi măsuri de viabilizare în suprateran", a spus Popescu. 

Victor Grigorescu a adăugat că aceşti mineri vor primi fonduri din zona ajutoarelor de stat care se acordă pentru programul de închidere a minelor. 

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, vineri, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat. 

Ministrul a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuţiile cu autorităţile de la Bruxelles, respectiv faptul că menţinerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securităţii în alimentarea cu energie. 

Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni şi Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroşeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate şi problemele de mediu, şi de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare şi de modernizare. 

"Nu am lăsat nicio cifră la voia întâmplării. Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a ţării sunt foarte puţini producători", a spus ministrul. 

El a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană şi planul de închidere a minelor, care era agreat până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuţi alte trei mine din Valea Jiului (Uricani, Petrila şi Paroşeni), care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înfiinţarea complexului. 

La rândul său, Corina Popescu, cea care a coordonat comisia pentru minerit, a precizat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara şi ce poate fi salvat. 

"Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroşeni, unul la Deva şi cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană", a spus Popescu, în cadrul aceleiaşi conferinţe. 

CE Hunedoara se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 şi are 6.300 de angajaţi, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. 

AGERPRES