"Cele mai recente măsuri de protecţie reprezintă o încălcare a reglementărilor OMC", a afirmat ministrul Comerţului din Coreea de Sud, Kim Hyun-Chong, după o întâlnire cu oficiali din industrie.

Tarifele reprezintă o lovitură puternică dată producătorilor sud-coreeni Samsung Electronics şi LG Electronics, care, împreună, vând anual între 2,5 şi 3 milioane de maşini de spălat pe piaţa din SUA, obţinând din exporturi câştiguri de aproximativ un miliard de dolari.

"SUA au optat pentru măsuri care pun argumentele politice înaintea standardelor internaţionale. Guvernul va acţiona responsabil în faţa extinderii măsurilor protecţioniste, pentru a apăra interesele naţionale", a declarat ministrul Comerţului din Coreea de Sud.

Şi China, cel mai mare producător de panouri solare din lume, a numit iniţiativa SUA "o reacţie exagerată", care va afecta comerţul internaţional cu produse importante.

"Decizia SUA de a adopta tarife mai ridicate este un abuz al măsurilor comerciale de remediere, iar China îşi exprimă profunda insatisfacţie în legătură cu acest lucru. Măsurile nu afectează doar dezvoltarea industriei în SUA, ci şi comerţul mondial cu produse importante", a afirmat Wang Hejun, oficial în Ministerul Comerţului de la Beijing.

Acesta a dat asigurări că statul chinez va colabora cu alţi membri ai OMC pentru a-şi apăra interesele legitime, ca răspuns la decizia SUA.

Marţi dimineaţă, acţiunile LG Electronics au scăzut cu 5% la Bursa de la Seul, în timp ce titlurile Samsung Electronics înregistrau un avans de 0,83%.

Tarifele pentru importurile de panouri solare sunt mai scăzute decât sperau producătorii americani, dar taxele pentru maşinile de spălat şi componente sunt mai ridicate decât se estima cu până la 50% în unele cazuri.

Astfel, autorităţile SUA impun o taxă de 20% pentru primele 1,2 milioane de maşini de spălat importate în primul an şi de 50% la maşinile peste acest număr. Taxele scad la 16% şi, respectiv, 40%, în al treilea an.

De asemenea, o taxă de 30% va fi impusă în cazul panourilor solare importate în primul an, taxa urmând să scadă la 15% până în al patrulea an. Vor fi permise anual importurile fără taxe suplimentare pentru panouri solare neasamblate de 2,5 gigawaţi. AGERPRES.