‘Coreea de Nord- afirmă cei doi lideri – reprezintă o ameninţare directă, serioasă şi crescândă pentru SUA, Coreea de Sud, Japonia, precum şi pentru cea mai mare parte a ţărilor lumii’, potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat în urma unei convorbiri telefonice între cei doi preşedinţi.

Donald Trump şi Moon Jae-In au promis de asemenea să aplice ‘orice rezoluţie pertinentă’ împotriva Coreii de Nord şi au invitat comunitatea internaţională să facă la fel.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care întăreşte sensibil sancţiunile deja impuse Coreii de Nord. Dacă această rezoluţie este respectată, ea ar urma să priveze Phenianul de venituri anuale aproximate la un miliard de dolari.

Propusă de SUA, Rezoluţia 2371 urmăreşte să interzică venituri provenite din exporturi nord-coreene, în special în domeniile cărbunelului, fierului şi pescuitului.

Această nouă rezoluţie are scopul de a obliga Phenianul să recurgă la negocieri după primul său test cu o rachetă intercontinentală în 4 iulie, de Ziua naţională a SUA. Coreea de Nord a procedat la 28 iulie la un test cu o a doua rachetă similară.

China este principalul partener comercial al Coreii de Nord şi atitudinea sa va fi primordială în aplicarea acestor noi sancţiuni. AGERPRES