Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido (nord) la orele 07.26 (joi, 22.06 GMT), au precizat autorităţile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanşat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului.

‘Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcţia Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeţi obiectele pe care le puteţi găsi’, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media.

Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde, joi, a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord.

A fost a doua oară în mai puţin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.

Între timp, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear la 3 septembrie.

Acest tir este riposta regimului de la Phenian la a opta serie de sancţiuni votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, luni, la New York, după ultimul test nuclear nord-coreean.

Uniunea Europeană şi-a consolidat joi sancţiunile împotriva Coreei de Nord prin adoptarea măsurilor decise la începutul lunii august de Naţiunile Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană capabilă să lovească continentul nord-american.

În general, UE se aliniază sancţiunilor decise de ONU şi a promis că va adopta şi ea noile măsuri punitive la adresa Coreei de Nord – inclusiv o limitare a aprovizionării cu petrol – decretate la începutul săptămânii ca urmare a testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii septembrie.AGERPRES