Copiii născuți în acest an vor experimenta de până la 7 ori mai multe evenimente climatice extreme

Având în vedere rata actuală de încălzire globală și politicile naționale care nu reușesc să reducă poluarea, evenimente climatice precum valurile de căldură vor continua să crească în frecvență, intensitate și durată, spun oamenii de știință. Asta va face desigur ca generațiile viitoare să se confrunte cu o „amenințare severă”, potrivit autorilor studiului, potrivit npr.org

Studiul a analizat evenimentele climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta, inundațiile, incendiile sălbatice și ciclonii tropicali. Cercetătorii au folosit date din recentul raport al Grupului Interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), care a inclus informații despre speranța de viață globală, tendințele populației și traiectoria temperaturilor globale.

De 36 de ori mai multe valuri de căldură

Previziunile privind modul în care aceste evenimente ar putea afecta drastic generațiile tinere au fost uimitoare.

Oamenii de știință au comparat o persoană născută în 1960 cu un copil care în 2020 avea 6 ani. Copilul de 6 ani va experimenta de două ori mai mulți cicloni și incendii, de trei ori mai multe inundații, de patru ori mai multe eșecuri ale recoltelor și de cinci ori mai multe secete.

Valurile de căldură vor fi însă cele mai răspândite evenimente climatice extreme, de 36 de ori mai multe.

Cercetătorii spun că, în general, generațiile mai tinere din țările cu venituri mai mici vor asista la înrăutățirea climatului la o rată mai mare decât cei din țările mai bogate.

Sursă foto: Dreamstime